Кметът натиска ТЕРНА да почват подлезите, прокарът ясен - друг път

Кметът на Община Първомай Ангел Папазов покани на среща гражданите, проявили инициатива за построяване на прокар и съоръжения за преминаване през линията. Той ги запозна с писмото от националната агенция „Железопътна инфраструктура“, в което се предлагат решения и се определят срокове. Резюме на писмото parvomai.net публикува на 8 август. На срещата бяха Янко Диков, д-р Радка Видева, д-р Иван Маджаров, инж. Георги Кирков, Кръстьо Муратев, Яна Здравчева и Димитър Карадинев. Едно от обещанията в писмото беше за поставяне на рампа в подлезите за преминаване на велосипедисти и майки с колички –„след средата на август“.

Кметът увери, че е разговаряно със собствениците на ТЕРНА. Работещите във фирмата се завръщат от годишен отпуск през другата седмица и тогава ще започнат изпълнението на този ангажимент. За поставянето на асансьори присъстващите проявиха скептицизъм дали са осигурени технически и кога ще стане. Д-р Видева настоя в края на годината, ако не са изпълнени както трябва, подлезите да не бъдат приемани от общината. Тя е категорична, че не трябва да се подписва протокол за нещо, което е уж „само временно решение“ и общината трябва да е безкомпромисна.

Най-дълго беше обсъждана възможността да се построи прокар. Гостите на кмета направиха няколко предложения и се договориха с него да се срещнат с експертите, които ще направят проучване за възможността за прокар и евентуалното осигуряване на финансиране от бюджета за 2012 година.

В края на срещата д-р Видева изказа мнение, че е необходимо създаване на граждански инициативен комитет, който да представлява жителите на Първомай и да е гарант, че исканията им ще бъдат изпълнени. Според организатора на подписката Янко Диков, това не е наложително докато Общината все още се явява инициатор и поддържа идеята за построяване на прокар. Според него, ако тя не изпълнява тази роля, създаването на инициативен комитет няма да бъде проблем. Присъстващите се разделиха с уговорката, че когато започнат проучванията отново ще се съберат, за да контролират направеното от НКЖИ.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини