Десетки от Първомай в храма за Богородичната служба

Мария Хубинова в храма

Празничен курбан стягат в църквата „Св. Георги“ в Първомай. Той ще бъде раздаден след тържествената богородична служба. Десетки миряни вече минаха през църквата и запалиха свещ за празника.

Днешният ден е един от 12-те най-големи празници, честван и в източното православие, и в католицизма. Успение на Света Богородица се отбелязва във всяка българска църква. 15 август е денят, в който Божията майка напуска земния си живот. Три дни преди това архангел Гавриил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при Себе Си в своето Царство, за да царува вечно с Него. Последното й желание е да види светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Смъртта на Божията майка била толкова лека, че приличала на заспиване. За това и празникът носи името Успение.

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Апостол Тома закъснял за поклонението и три дни по-късно заради него преместват камъка, отварят пещерата и намират само плащеницата на Богородица. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците Пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

На Голяма Богородица майките отправят молитва за закрила на семейството и децата. Вярва се, че Божията майка помага на бездетните жени, затова те носят дарове в църквата. Освен богородични пити и цветя, в миналото пред иконата на Богородица са се оставяли ръчно изработени престилки, чорапи и кърпи. И до днес на този ден се дава курбан.

Мария е едно от най-разпространените имена на жени в света. Всички те празнуват днес, а с тях Марияна, Мартин, Мара и хората с производни имена. Празник днес имат Мария Хубинова – член на църковното настоятелство, една от най-забележителните първомайки – Мария Кочева, председателя на ОБС на БСП – Мария Бакова; началник Вътрешно отделение в болницата – Мария Павлова. Да е живо и здраво името им, а с него и всички именници.

Теди Кирякова

Мария Кочева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини