26 ще ни спасяват при бедствие

С тест и практически изпит приключи обучението на 30 мъже за спасители при бедствия, аварии и катастрофи. То се осъществи по програма от Бюро по труда. 26 от тях ще бъдат назначени в община Първомай за 9 месеца и задачата им ще бъде да търсят, спасяват и извършват аварийно възстановителни работи. В курса те са разглеждали нормативната уредба за гражданска защита, учили са се на практически действия при различни бедствия и аварии – като земетресения, пожари, наводнения, химично и радиационно заразяване и др. Придобили са и медицински знания за оказване на първа помощ.

Председател на изпитната комисия беше Панчо Панчев – управител на центъра, извършил обучението на спасителите. Теоретичните си знания бъдещите спасители показаха в тест с над 50 въпроса, а практическите си умения демонстрираха в двора на Пожарната пред погледа на огнеборците, представители на Бюро по труда и в присъствието на кмета на общината и телевизионен екип.

За радост на изпитваните фаталния въпрос 13 беше изтеглен от първия – Александър Славов и се оказа сравнително лек - трябваше да се покаже как се осигурява достъп на медицински екип до пострадал в превозно средство.

Изпитващите останаха доволни от показаното.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини