КАТ няма да спира нарушителите към морето, ще снима

Пътните полицаи вече няма да спират нарушителите, а ще ги снимат

КАТ посъветва пешеходците да вдигат ръка, преди да преминат по пешеходна пътека. Пътните полицаи вече няма да спират нарушителите, за да не правят задръствания, а ще ги снимат.

Вдигайте ръка, преди да преминете през пешеходната пътека. Така ясно и недвусмислено ще заявите своето намерение, шофьорите ще могат да ви видят навреме и ще останете жив и здрав, призова ръководството на КАТ - София.

Новата инициатива се опира на действащия и в момента Закон за движение по пътищата. Според чл. 120 това право се дава на всеки пешеходец, а водачът е длъжен да спре.
Практиката е отдавна известна в Европа, но у нас никой не я ползва, коментираха още експертите.
Най-уязвими на пътя са пешеходците и затова вниманието ни е насочено към това да запазим всеки живот на пътя, коментира началникът на КАТ - София, Богдан Милчев, цитиран от в. “24 часа“.

Нарушителите, пътуващи към морето, няма да бъдат спирани, а само снимани от камерите на КАТ. Тази тактика полицаите ще използват, за да не се получават километрични задръствания през август - месеца, в който най-много шофьори се отправят към Черноморието, съобщи началникът на сливенския отдел “Пътна полиция“ Николай Илчев, пише в. “Монитор“.

През уикенда е почти невъзможно да бъде спрян автомобил, без да се образува задръстване. Поради тази причина в борбата с нарушителите ще се включат 16-те английски радара, с които разполага “Пътна полиция“. Само преди десетина дни те заработиха отново, след като бяха спрени в края на миналата година заради тестове. Уредите правят клип с движението на водачите и всеки, решил да изпревари колоната при непрекъсната линия, ще получи от новите електронни фишове на КАТ. Идеята е на място да се спират единствено най-наглите нарушители, създаващи предпоставка за катастрофа и да получават актове.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини