Колайдерът се доближи до откриването на Хигс-бозона

Физици, анализиращи данните, събрани от двата детектора на Големия адронен колайдер на ЦЕРН, съобщиха, че са регистрирани "подозрителни" събития, които по всяка вероятност показват раждането на Хигс бозон.

Учените представиха резултатите от изследванията си на европейската конференция по физика на високите енергии, съобщи "Нейчър".

Хигс бозонът е хипотетична масивна скаларна елементарна частица, чието съществуване е предсказано от т.нар. стандартен модел (основен модел във физиката на елементарните частици). Той е единствената елементарна частица от стандартния модел, която още не е наблюдавана експериментално.

Ако бъде установено, че съществува, това би изяснило как по принцип частици без маса (с нулева маса в покой) успяват да създадат маса в материята. По специално, Хигс бозонът би обяснил разликата между нулевата маса в покой на фотона и сравнително масивните W и Z бозони.

Масите на елементарните частици, както и различията между електромагнетизма (с носител фотона) и слабото ядрено взаимодействие (с носители W и Z бозоните), са от критично значение за структурата на микроскопичната (а оттам и на макроскопичната) материя.

Така че, ако съществува, Хигс бозонът ще е неделима и вездесъща част от материалния свят. За търсенето му се използва Големият адронен ускорител в комплекса на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) край Женева.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини