Учените безпомощни пред загадката на детските гробове

Антрополозите нямат обяснение за смъртта на децата от разкритите при разкопки гробове в местността „Хасъра“. Това каза доц. Джамбов на презентация за археологическите проучвания на късноантичната крепост и средновековен манастир, открити близо до село Драгойново. От разкритите 29 гроба през 2010 и още няколко през тази година, повечето са на деца в ранна възраст, а три от женските скелети са имали фетуси, за един от които се предполага че бил в 8-ия месец. Епидемия, жертвоприношение, поличба – каквато и да е причината, за сега тя не е известна или потвърдена от някоя находка. Един от женските скелети е бил с богата украса. Повечето от положените мъртъвци са били в типична погребална поза - със сключени около корема или гърдите ръце. Единият обаче е на мъж в молитвена поза, която е по-рядко срещана в християнските погребения и обикновено е на свещенослужители с висок пост.

През годините са разкрити две църкви. Отломки от първата говорят, че тя е била изографисана, при това на два пъти, а надписите свидетелстват, че майсторът е бил грамотен човек.

С особено вълнение доц. Джамбов разказа за втората открита църква. Тя е с така наречената триконхиална архитектура. Трите олтара вече са напълно разкрити и разположението им по посоките на света потвърждават твърдението за християнско средище. Такава църква има намерена само на още едно място в южна България – близо до Кърджали. Архитектурата на тази структура е предпоставка да се говори за голям манастирски комплекс.

Намерените накити, сегменти от дамски гривни, обеци и огърлици, представи главен асистент д-р Стоян Попов. Въз основа на тези артефакти се предполага, че е имало стъклоливница, изработваща стъклени украшения и други предмети. За периодите на византийското влияние говори д-р Здравка Коркутова.

Екипът се похвали, че това е най-ползотворната година от работата им на този терен. Ръководителите благодариха на община Първомай и лично на кмета господин Ангел Папазов за предоставените им 2000 лева и възможността да работят в местността „Хасъра“. Благодариха също и на студентите от специалностите История и Археология за положения труд и тяхната отдаденост на работата.

Заключенията и разкритията ще бъдат представени в научни трудове на доц. Джамбов. Според него вече има материал не за един, а за два тома, а теренът - голям и предполага работа за много години напред.

Част от намерените предмети можеха да бъдат видени на импровизирана изложба в залата.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини