Дида Попстойкова - най-успешната първомайска бадминтонистка

Първомай си няма Пиронкова, Бербатов или Ивет Лалова, но има своя спортна звезда. Димитрия Попстойкова е име в бадминтона и е част от българския национален отбор. Тази година тя участва на световното първенство в Китай. Дори без да е завоювала призово място, това вече е успех, защото квотите са ограничени, спортът е много напреднал в Азия и все още не особено популярен у нас. А преди седмица заедно с отбора си от италианският град Цинезе участва в клубното европейско първенство на Европа. Там тя спечели и двете си срещи, а отборът й стана шести.

Димитрия Попстойкова,

национален състезател по бадминтон

- Дидка, разкажи ни как започна?

- От III клас тренирах при Иван Панев за удоволствие. Но веднъж играхме на едно зонално първенство и трябваше последователно да играя срещу три сестри – тризначки. Победих първите две, но от третата паднах. Това ме амбицира и започнах да тренирам сериозно. Как така ще ме бият? А след година на републиканското във Велико Търново станах абсолютен шампион при момичетата до 11 г

- Но си се занимавала и с други спортове?

- Да, участвах във всички щафети и кросове. А конете и до сега са ми голяма любов, дори съм участвала в състезания по яздене.

- И после…?

- После отидох да уча в Хасково, в Спортното училище. Там ме забеляза треньорът на Петя Неделчева, Орлин Цветанов и ме покани да тренирам в „Левски – Люлин“. На 17 години започнах да играя за турския „Гази Осман паша“. Играла съм за „Солинген“ – Германия. А в момента съм картотекирана в един отбор в Италия – „Диессе Медитерана Бадминтон“ – Цинизи на 30 км от Палермо. Там ми харесва. Тренирам тук, плащат ми за подготовка, а аз играя за тях.

- Сега си студентка. Треньор ли ще ставаш?

- Да. Но ще търся възможност да остана в Италия. Там има как да се практикува този спорт. Тук условията са убийствени и няма пари в бадминтона. А там има търсене на треньори. В Германия също има позиции. Там има много лиги. Шеста и седма са дори за ветерани. Хората се събират, забавляват се и спортуват.

- Какво не знаят хората за теб?

- Например, че съм член на студентския съвет на НСА. Или, че през 2008/2009 съм била на 21-во място в световната ранглиста за двойки.

- Кои са най- големите ти постижения.

- На сингъл съм била балкански шампион за девойки през 2007, за жени през 2008, на двойки съм била шампион на Балканите през 2008 и 2010.

Интервю на Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини