Хора ли са създали новата и толкова опасна E.Coli

Докато причините за появата и разпространението на новия вариант на бактерията E.Coli раждат различни обяснения, понякога променящи мненията на 180 градуса, статистиката и първите сериозни изследвания показват резултати, които пораждат някои меко казано странни на пръв поглед коментари. За някои хора да им поставят етикета „родени от черногледци“ вероятно ще е много лесно. А и някои от тях звучат наистина като от холивудски и то евтин и слаб трилър в стил „светът трябва да бъде спасен“, пише здраве.bg.

От друга страна, данните от лабораторните тестове върху щамът на E.Coli О401, вече пораждат и в научните среди въпроси, които сочат като най-логични отговори, не много различни от черен сценарий, но с наистина научни разсъждения и доказателства, твърди NaturalNews.

Като най-засегната страна, Германия напълно логично е ангажирала най-много учени за анализ и предложения за ефективни мерки за справяне с проблема. А първите сериозни резултати озадачават специалистите и водят до недоумение и търсене на отговори в нестандартни посоки.

Оказва се, E.Coli О401 е резистентен към много антибиотици – нещо, което е изключително нетипично не само за тази бактерия (във всички нейни познати досега разновидности), но и за всички микроорганизми, които науката току-що е открила. За да се случи нещо подобно, според сега съществуващото схващане, една бактерия (или вирус) трябва многократно да е била излагана на контакт с тези антибиотици. В случая думата многократно е особено важна – защото на практика изключва случайността.

Генетичният код „разказва“ история

Разкриването на природата на един подобен микроорганизъм като E.Coli О401, разбира се, изисква на първо място анализ на нейния генетичен код, който, освен всичко останало, подсказва и какво е било нейното развитие преди да достигне досегашната си форма.

Според анализа на специалисти от Института „Роберт Кох“ в Германия E.Coli О401 е толкова смъртоносна, защото показва резистентност (т.е. не се повлиява) от седемте типа най-разпространени и използвани антибиотици, сред които:
- пеницилините,
- тетрациклините,
- цефалоспорините (най-продавания вид),
- пиперацилините,
- амоксицилина с клавуланова киселина (комбинация, създадена именно за да намали способността на микроорганизмите да изграждат резистентност).

В допълнение на този изключително необичаен факт щамът E.Coli О401 може да произвежда специални ензими (ESBLs), които обичайно стават причина учените да причисляват съответния микроорганизъм към т.нар. супербактерии или супервируси – такива, устойчиви към антибиотиците от най-популярната група – тази на цефалоспорините.

Но най-учудващ, и все още неполучаващ никакво обяснение, е фактът, че в О401 има два гена TEM-1 и CTX-M-15, от чиито названия през последните 20-ина години всеки, занимаващ се в медицина изтръпва – заради високата смъртност, която те причиняват, като блокират функциите на един или повече вътрешни органи в човекия организъм.

Биоинженерството и супербактериите

Как би могла да се обясни появата на микроорганизъм, вече неповлияван от толкова много антибиотици и съдържащ 2 толкова смъртоносни гена... Сегашните познания на медицината имат само едно обяснение, което звучи приемливо - бактерията трябва да е била подлагана (многократно!) на въздействие от тези типове антибиотици. Подробност, която обикновено остава извън вниманието на всички освен специалистите, е, че това не може да стане едновременно. Т.е. първо хиляди бактерии (най-точно – цели колонии) трябва да се поставят в контакт с един от антибиотиците, след това да се отделят оцелелите (и придобили резистентност) и те да се подложат на действието на втория и т.н. докато се стигне до колония, устойчива на всички описани по-горе антибиотици.

Този процес учените наричат генетична селекция и той може да се постигне само в големи и супермодерни лаборатории – подобни на тези, използвани за изработване на биооръжия. А това несъмнено звучи звучи вече като черен и доста абсурден на пръв поглед сценарий. И би бил точно такъв, ако дотук не се стига по пътя на съществуващата научна логика.

Друг въпрос, на който засега няма сериозно обяснение е защо, при пособените по-горе изводи (вече цитирани от повечето сериозни медии) произходът на E.Coli О401 продължава да се търси в... суровите зеленчуци!? Звучи изключително нелогично и ненаучно – медицината не може да даде нито един пример за микроорганизъм, който се „ражда“ с такава широка устойчивост на антибиотици и такава генетична предистория, още по-малко в естествена среда (каквато представляват суровите растения и храни). Интервютата със специалисти в областта на микроорганизмите винаги са съпроводени от изводът, че досега такова нещо в „дивата природа“ не се е случвало, съответно – за да се постигне такъв резултат се иска работа в... лаборатория.

Създаден и „пуснат“

Подобни „нестандартни“ изводи вече започват да пораждат две крайности в мненията – от едната страна са тези, които смятат, че именно научната логика води до на пръв поглед абсурдните изводи от горния тип, а от другата – че такива неща не може да бъдат твърдени сериозно.

Вторите обаче (странно или не) са силно уязвими. Защото, ако се отрече първото, следва, че подобен микроорганизъм се появява за първи път, а оттук следват още по-трудните въпроси от типа „защо сега“ и „каква може да е причината“. И (отново странно или не) този извод звучи дори по-страшно от „теорията за лабораторията“. А от научна гледна точка, дори неконсервативна, е съвсем нелогичен и предполага признание за пълно непознаване на природните закони и еволюцията на живота до днес.

И така, доста неочаквано за мнозина, по-логичен се оказва първия вариант - E.Coli О401 е създаден в лаборатория и след това съзнателно е „пуснат“, неволно е „изтърван“ или нарочно е откраднат и разпространен.

Една от основните претенции на съвременния свят, е че той е много по-свободен, съответно и логичен, отколкото този на предишните поколения. И сред основните постижения, които днес хората си приписват е, че логиката на живота сама е наложила схемата проблем-реакция-решение. Т.е. когато се установи проблем, той се анализира в зависимост от реакцията на хората, и пак в зависимост от нея се стига до решението на проблема.

Изповядващите по-крайни схващания за природата и разпространението на E.Coli О401 вече лансират мнението, че:

- Проблемът е единственото ясно засега - E.Coli О401 и все по-широкото и разпространение при пълна липса на адекватна медицинска реакция - липсва възможност за лечение с наличните медикаменти.

- Реакцията - всъщност основната част от нея още се очаква. Защото медиите в основната си част просто цитират официални комюникета и бюлетини, констатиращи положението, но без някакъв сериозен анализ (първо бяха „обвинени“ испанските краставици, после бобови кълнове, но се оказа, че и те не са причината). Първите опити за коментари от сериозни медии бяха в стила „къде остана схващането, че по закон всеки е невинен до доказване на противното“, но дори и този общ извод породи въпроси защо наистина се твърди нещо, което още след няколко дни се отхвърля и то от същите, които са го твърдели, а последиците (дори само за пострадалите земеделци) са изключително големи и ще бръкнат в джоба на всеки данъкоплатец от Европейския съюз (т.е. и на българския!).

- Решението, според „крайните“ привърженици на теорията за лабораторния произход на E.Coli О401, ще бъде: хората ще са достатъчно наплашени, за да посегнат повече към сурова храна, т.е. винаги ще предпочитат такава, преминала през промишлена обработка – зона, където най-добри позиции на пазара, разбира се, имат само най-големите производители със съответно най-големия маркетингов потенциал. А медиите, които днес имат по-голямо влияние върху хората, отколкото когато и да било преди (все пак нали 20 век е наричан века на информационните технологии), предпочитат в почти всички случаи да отразяват, базирайки се на официално разпространени. разпространени документи, а далеч по-малко да анализират и да задават (най-вече неудобни) въпроси.

Първо – забрана на растителните добавки, после – атака срещу някои храни

Случайно или не случаят с E.Coli О401, който без съмнение ще има още голямо развитие оттук нататък, съвпадна с периода, когато само преди месец влезе в сила Европейската директива за забрана на някои (на практика повечето) хранителни добавки. Според думите на самите автори на документа, това ще доведе до оставане на пазара на не повече от стотина типа растителни добавки, а за да се докаже евентуалната полза от нов продукт ще е необходима инвестиция от около 100 хиляди евро.


Приблизително същата логика се появява в някои публикации и за „целенасочен предизвикан отказ от суровите храни“, такива като набрани „неизвестно откъде и торени с неизвестно какво“ зеленчуци и плодове и непастьоризирано мляко от непреминала сертифициране ферма (т.е. мляко с неизвестно качество от крава яла недоказано какво).

А тази логика е абсолютно същата, когато стане дума за това кой има полза от подобен подход – в първия случай фармацевтичните, във втория – хранителните гиганти.

Няколко медии се сетиха да зададат въпроса „Защо пък точно испанските краставици“. И поне като един от възможните отговори посочват факта, че Испания отказа да приеме закон, разрешаващ използването на ГМО в селското й стопанство. Но това е доста безсмислено да се анализира – защото едва ли подобно схващане може да бъде доказано (освен ако WikiLeaks не се добере до някой документ).

От друга страна пък е ясно какви загуби търпят селскостопанските производители в Испания, а и най-вероятно ще търпят в дългосрочен план всички малки, независимо от държавата, „неотговарящи на всички съвременни изисквания“ производители.

Кратка статистика за E.Coli О401

- До момента са официално потвърдени 22 смъртни случая, а в още 2153 е доказано заразяване с E.Coli О401.

- Министерството на селското стопанство на Германия досега е оповестило два възможни варианта за начало на разпространението на E.Coli О401: първоначално – краставици, внос от Испания, а след отхвърлянето му – ферма за производство на кълнове в самата Германия, вариант, който вече също изглежда недоказуем. Освен това, според официалните препоръки, следва да се избягва и употребата на сурови домати и марули, като за това няма посочена конкретна причина.

- „Германският“ вариант на E.Coli – щамът О401 представлява хибрид от щамове, който предизвиква диария, съпроводена с кръв и увреждане на бъбреците – хемолитичен уремичен синдром.

- Досега 10 страни от Европа са докладвали за случаи на заразяване с E.Coli О401, почти винаги при хора, посетили северна Германия.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини