Ученици: Държавата има вина за замърсяването на реките

Екокултурата на местните жители и органите, отговарящи за опазването на околната среда, са основните виновници за състоянието на реките Мечка и Тополовска според учениците от паралелката по екология – 11 клас на ПГСС „Васил Левски“.

Наблюдавайки състоянието на речните брегове и речното корито те установяват, че има сериозен проблем. И за да го видиш не е нужно да се правят обстойни и скъпи изследвания. Още повече, че за екологичното състояние на даден природен обект най-добре се съди по състоянието на местните популации и животински видове. А те са драстично намалели като видове и екземпляри. До този извод учениците са достигнали като са провеждали наблюдения върху екосистемите и са ги сравнявали с публикувани в Интернет данни за същите видове от преди 15-20 години.

Това положение поражда редица въпроси, на които учениците се опитват да отговорят с помощта на своите учители. Според тях евентуални замърсители са не само предприятията в региона, но и липсата на екологична култура на местните хора. За това се съди по състоянието на речния бряг, осеян с какви ли не битови и други отпадъци. Те смятат, че всеки се радва на реката, но има хора, които не си дават сметка какви огромни дълготрайни вреди нанасят на природното богатство, с което разполагат. Оттук идва и предложението на учениците за решение на проблема – да се популяризира екологичното мислене у обикновените хора, да ценят и да пазят, това което имат. С лекции, брошури и други инициативи за повишаване на културата, защото реално няма екозакон. Учениците не вярват на законите и смятат, че единствения вариант е да се достигне до съвестта на всеки отделен човек.

Те нямат възможност да направят изследвания и да докажат вина на някого, това е работа на държавата. Но според тях, щом толкова години това замърсяване продължава, това означава, че държавата не си върши работата.

Надеждата на учителката им Яна Кошева е, че един ден нейните ученици, които днес правят табла и разнасят брошури, ще заемат места в еко организациите и ще променят нещата. Тогава ще разполагат с необходимите база и способности, за да докажат вина и да въздействат. „Целта е не да ги научим на някоя и друга формула и опит, а да им дадем еко мислене и съвестта да пазят това, което имат“.

Теди Кирякова

Яна Кошева
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини