Официално: Кунева влиза в битката

Инициативен комитет за издигането на Меглена Кунева като независим кандидат за президент на Република България ще обяви официално кандидатурата й на 6 юни.

Обявяването ще се състои в рамките на среща с широката общественост в зала „Александър" на столичния хотел „Радисън" от 12 часа, съобщават пресофиса на първия български еврокомисар.

Меглена Кунева ще представи мотивите си за включване в президентските избори, както и принципите и посланията на кампанията си.

Членовете на Инициативния комитет ще обявят пред гостите аргументите си за подкрепа на нея.

Коя е Меглена Кунева:

Поканени са представители на гражданското общество, неправителствени организации, браншови и професионални гилдии, журналисти и общественици.

Меглена Кунева е първият български еврокомисар и първият комисар с ресор "Защита правата на потребителите" в Европейската комисия.

Тя е председател на Борда на директорите на Центъра за европейски политики и специален съветник за правата на пътниците на вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по транспорта Сийм Калас.

Магистър е по право. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1981 г., а през 1984 г. получава научната степен "доктор на юридическите науки".

Специализира през 1995 г. и през 1999 - 2000 г. "Международни отношения и международно екологично право" в университета "Джорджтаун", Вашингтон, САЩ, а през 1996 г. - екологично право в "Оксфорд", Великобритания.

В периода 1988 - 1989 г. е асистент в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

В периода 1987 - 1991 г. е редактор и водещ в Българското национално радио.

Като старши правен съветник в Министерския съвет през периода 1991 - 2001 г. участва в изготвянето на редица законопроекти в областта на околната среда, достъпа до информация, вещното право и др.

Два пъти е избирана за народен представител от листата на НДСВ - през 2001 и 2005 г.

През 2001 г. е определена за главен преговарящ на Република България с Европейския съюз, а през 2002 г. става първият български министър по европейските въпроси. Номинирана е от българското правителство и на 12 декември 2006 г. Европейският парламент одобрява кандидатурата й за еврокомисар по защита правата на потребителите.

През 2008 г. Меглена Кунева е първата българка, получила наградата на „European Agenda" за комисар на годината и на изданието "European Voice" за европеец на годината.

Меглена Кунева е носител на Ордена на Почетния легион на Република Франция и на Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания, на Ордена Принц Анри на Република Португалия, както и на Ордена на Звездата на Италианската солидарност. Член е на Борда на директорите на BNP Paribas.

Владее английски, френски и руски езици.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини