Пеша с балони и с "кустьом" на бала

МВР предприема допълнителни мерки за охрана по време на абитуриентските балове.

Предвиден е засилен контрол за нарушения, както и заснемането им с видеокамери от полицията.

Патрулки пък ще подсигуряват нормалното придвижване на потока от автомобили с ученици.

В момента тече проверка на увеселителните заведения (ресторанти, барове, дискотеки, клубове и др.), като специално внимание се обръща на пропускателния режим, за да не бъдат допускани хора с оръжие, в нетрезво състояние или употребили наркотици.

"Пътна полиция" припомня, че най-тежките пътни катастрофи с абитуриенти през последните години са настъпили след края на баловете в ранните сутрешни часове.

Затова МВР призовава абитуриентите:

– шофьорът ви да е трезвен и да шофира безопасно. Ако все пак не успеете да въздействате и той се изкуши от алкохола, не се колебайте да потърсите съдействието на приятели, роднини или близки.
– не се показвайте от прозорците и люковете на автомобилите по време на движение, не размахвайте балони, бутилки, видеокамери и фотоапарати – това носи голям риск.
– след бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, гостувания в домове и др. Често това е опасно и може да завърши трагично поради превишена скорост и неадекватност от повече емоции, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето.
– ако вие шофирате по маршрута към мястото на бала, в никакъв случай не употребявайте алкохол. Не се поддавайте и на провокациите за състезание с другите автомобили. Спазвайте правилата за движение – не превишавайте скоростта, не преминавайте при червен сигнал на светофара, не отнемайте предимство на кръстовище и други

Съвети и към родителите:

– дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират.
– по-добре е зад волана да бъдете тъкмо вие или ваш близък приятел, когато пътувате от дома до училището, до дома на класния ръководител или до мястото на абитуриентския бал.
– предупредете водача на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол за нарушенията и заснемането с видеокамери от полицията.
– помолете вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони и поддържайте периодично връзка с тях.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини