Петък, 13-ти е хубав ден за оркестър „Дионис“, става на 15

Петър Тенев

Днес Оркестър „Дионис“ ще отпразнува своята 15-та годишнина.

Негов създател и ръководител е Петър Тенев

- Какво ти се случи през последните 15 години?

- Само хубави работи. Преди всичко семейството – две деца. Гордея се с дъщеря ми Атанаска, която вече сериозно се изявява като певица, макар и не фолклорна. Надявам се и Веско да обича музиката. И оркестъра… Това е мое голямо постижение.

- Колко човека минаха през него?

- 15-20. Всичките са поканени довечера, но някои от тях не са в България. Най- много солистите са се сменяли. Има момчета които си направиха свои школи и оркестри. Понякога работим задно.

- Какви други гости очакваш?

- Маестро Недялко Недялков – кавал от Национално радио, Ричи – Ангел Димитров – универсален музикант – китарист. Танцова формация „Елика“ – на моя приятел Павел Зарев, един универсален ансамбъл за танци. Съставът на Кичка Петкова, с която работя от 22 години. Ще представя и децата, които учим заедно с Кичка в школата за народно пеене. Вълчо Камбуров ни е приготвил картини в духа на празника. Водещ на концерта ще е Тенчо Дерекювлиев.

- Защо си избрал 13 май, петък?

- Ами и случайно, и не съвсем. Виж какъв е хубав денят. И времето е с нас. Днес се надявам да стане едно голямо фолклорно шоу. Хората да се почувстват добре, да се хванат на хоро, да има празник за всички на площада пред читалището.

- Използвам случая да попитам защо се отлага конкурсът за акордеонисти?

- Няма достатъчно кандидати, може би ги спира възрастовата граница. А може би и няма достатъчна разгласа. Давам си повече време, за да научат повече хора. Отлага се за септември, когато е Празникът на тракийската музика, и конкурсът за кларнетисти.

- Какво си пожелаваш?

- Успех довечера и хората все повече да обичат българската народна музика.

Интервю на Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини