Да спонсорира ли Първомай летище Пловдив?

Дойчин Ангелов и Дора Йорданова

Включването на община Първомай в сдружението с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Пловдив“ ще струва около 14 000 лева. Гласуването на това предложение е днес от 17.30 часа на сесията на Общинския съвет.

За да разясни каква е идеята на сдружението и да отговори на въпросите на общинските съветници, на заседанието на постоянната комисия по общинска собственост бе поканен неговия управител Дойчин Ангелов, както и Дора Йорданова от отдел „Маркетинг“ на Летище Пловдив. Те обясниха, че фондът е създаден по препоръка на английска маркетингова фирма. Целта му е да се разработи летището и от сезонно с чартърни полети, обслужващо зимните ни курорти, да стане с висока и целогодишна натовареност. Препоръката е да се обединят държавна, местна власт и бизнес. Държавата вече е инвестирала 50 милиона за терминал, инфраструктура, комуникации и др. Фондът е участието на общините. Местния бизнес все още изчаква, но пример в това отношение е сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград. Те са поели половината от вноската на общината. Всяка включена във фонда община има право на един съвещателен глас при взимане на решения, независимо от броя на нейните жители.

Парите, набирани от Фонда, са преди всичко за покриване на риска на нискотарифна компания, която предлага евтини билети и открива постоянни линии от Летище Пловдив. Дойчин Ангелов отговори и на въпроса няма ли да се приватизира летището. Той беше категоричен, че министерският съвет е открил процедура само за отдаване на карго полети, а пътническите няма да се дават на концесионери. А линиите, които ще се открият, ще са до места с големи български диаспори – Испания и Германия. Надява се да има линии и до Русия и Истанбул

Доводите, които са в подкрепа на присъединяването на община Първомай към фонда са основно три:

Социален – ще могат да пътуват все повече хора до все повече места в Европа на сравнително ниски цени.

Икономически – пристигащите в региона туристи оставят средно по 300 – 400 евро, което икономисти са изчислили, че са около 9 млн. евро годишно, свежи пари.

Реклама – чрез страница в сайта на авиокомпанията ще можем да се рекламираме пред повече от 70 милиона пътници годишно.

Противниците на предложението се аргументират така:

Парите за участие във Фонда не са заложени в бюджет 2011. който и без това е раздаден на зелено.

Тези пари биха били полезна за много други дейности с по-голям пряк ефект върху живеещите в общината – например за детските площадки или за футболния отбор.

Социалният ефект не е толкова социален, защото на практика летище София се намира на по-малко от 200км и и оскъпяването на билетите няма да е повече от 20-30 лв. А и желаещите да пътуват не са толкова много.

Общината няма какво да рекламира пред чужденците.

В резултат от липсата на атрактивни туристически предложения, чужденците ще оставят своите пари някъде другаде, а не тук.

Решението дали община Първомай да се присъедини към “Фонд за развитие на летище Пловдив – Южната врата към България“ ще бъде взето днес, на сесията на общински съвет.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини