Стотици на опашка в храма за Цветница

При изключителен ред премина празникът Цветница в църквата Св. Георги. Опашката от стотици хора се извивашe през целия двор. Масите бяха засипани с върбови клонки. Хората спокойно изчакваха реда си, без да бързат и без напрежeние. Това е един от дванадесетте големи Господски празници. След него започва Страстната седмица. Всеки ден от нея е Велик и е свързан с мъките Христови на кръста. Службите през тази седмица възпоменяват пътя Му към Голгота, страданията и изкупителнто Му дело на кръста.

За службите, на които присъстват най- много богомолци, отец Георги определи часовете така:

Велики четвъртък – 19.30 – четат се дванадесетте евангелията;

Велики Петък – през целия ден може да се извършва ритуала за минаване под масата, но опелото на Исус Христос започва от 20 часа;

Велика събота – службата за Възкресение Христово започва в 23 часа

Неделя- Великден – тържествената служба е от 10 часа.

Велики понеделник се свързва с изгонването на търговците от храма. Когарто влязъл Божият син в Йерусалимския храм, бил обхванат от свещен гняв защото видял, че е превърнат в тържище. Прекатурил масите на търговците, а тях самите изгонил.

Църквата ни предлага да размислим също над образа на безплодната смокиня, която изсъхнала след като била прокълната от Господ. ``Всяко дърво, което не дава добър плод, бива отсичано и хвърлено в огън``. Така и ние ще бъдем осъдени, ако не спазваме християнските принципи за мир и любов, ако не се изпълваме с добродетели и не принасяме духовни плодове.

Теди Кирякова



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини