В Бостън направиха трансплантация на цяло лице

Далас Уинс, чието лице беше жестоко обезобразено при инцидент с електричестки ток, претърпя първата пълна трансплантация на лице в САЩ. Д-р Бодан Помахак и екип от 30 лекари, анестезиолози и медицински сестри, са участвали в операцията, която е продължила повече от 15 часа, в Brigham and Women`s Hospital, Бостън.

При операцията са били заменени носа, устните, кожата на лицето, мускулите и нервите. Процедурата е осигурена чрез министерството на отбраната на САЩ - 3,4 милиона щатски долара субсидия е дадена на болницата за извършването на пет трансплантации.

Мечтата на 25-годишния мъж е да бъде в състояние да се усмихва на 3-годишната си дъщеря и да усети целувките и. При злополуката той е загубил зрението си. Целта на  трансплантацията не е да върне зрението му, той все още е сляп. В някои части на лявата буза и лявата част на челото ще има само частична чувствителност, смятат лекуващите го лекари, тъй като някои нерви са били прекалено силно увредени.

Семейството на починал донор е дало своето съгласие за дарение на необходимите тъкани за трансплантацията. Болницата посочва в комюнике, че освен да е посочено в шофьорската книжка, че починалият е регистриран като донор, семейството трябва да даде своето съгласие за трансплантацията.

Уинс няма да прилича на себе си, какъвто е бил преди инцидента. Няма да прилича и на донора. 

Пълни трансплантации на лице са били извършени до този момент в Китай, Испания, Франция и САЩ. 

Brigham and Women`s Hospital (BWH) е един от водещите центрове с върхови постижения в трансплантациите.

Далас Уинс преди операцията. Повече снимки на линка http://www.dropbox.com/gallery/5524178/1/Surgery?h=b17c85

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини