Въвеждат целодневно обучение до седми клас

През новата учебна година и второкласниците, освен първолаците, ще имат целодневно обучение. Предвижда се поетапно тази практика да се въведе до 7-ми клас.

Това заяви пред БНР министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, предаде БГНЕС.
В концепцията за училищното образование е залегнало да има задължителна двугодишна предучилищна подготовка и да отпаднат оценките от 1-ви до 3-ти клас.
 
"Оценката от външното оценяване - първи, четвърти, седми и десети клас и държавните зрелостни изпити служат за кандидатстване в по-горен етап. След десети клас децата имат възможност вече по собствен избор на профилирано обучение. Или продължават докрай в училището, в което учат, или си избират профилирано обучение в друго училище - професионално или някакво друго", заяви Игнатов.

В малките населени места, където досега училищата бяха само до осми клас, по желание на общината ще има училище до десети клас. Това е една от мерките против отпадането на ученици от училище. Министърът каза още, че обучението след 10-и клас ще може да се прекъсва за две-три години и след това да се продължи вторият гимназиален етап.

Преди два дни Асен Александров, съветник на просветния министър, съобщи на образователен семинар в Боровец, че половината от българските учители ще се пенсионират през следващите 8 г. Над 4% преподават в момента, въпреки че са пенсионери. По думите на Александров едва 3% от българските учители са на възраст до 29 г. Средната възраст на преподавателите е 52 г.

В началото на месеца бяха представени някои идеи за промени в средното образование, които се обсъждат. Сред тях са учебната година да започне от 7 септември и с една седмица да се удължи вторият срок.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини