Снежана Ангелова: Вече обучаваме първото приемно семейство от Първомай

Снежана Ангелова

От година насам в Първомай съществува Център за обществена подкрепа. Все още не е официално открит, поради продължаващи ремонтни дейности. Намира се на ул. „Гимназиална“ 1, някой от вас може би са видели табелата срещу църквата "Св. Георги". Но какво всъщност представлява този център, какви услуги предлага и за друга полезна информация по темата решихме да попитаме Снежана Ангелова, която работи там като социален работник.

 

Снежана Ангелова,

социален работник

в Центъра за обществена подкрепа

гр. Първомай

 

- Какво представлява Центърът за обществена подкрепа?

- Центърът за обществена подкрепа предлага нови услуги. В България има създадени над 50 такива и тяхната основна задача е да подпомагат дейността на Държавна агенция „Закрила на детето“.

- А какво точно представляват услугите, предлагани от Центъра за обществена подкрепа?

- Най-просто казано това са социални дейности, които да помогнат на децата ни да растат в нормална семейна среда. Всеки, който желае да се запознае с тези дейности може да дойде в офиса ни или да прочете информационните материали. Но казано накратко ние се стремим децата да не отпадат от училище, да предотвратим изоставянето им и дори да ги извеждаме от институции и да помогнем завръщането им в семейна среда. Помагаме и на деца със специални потребности. През последните месеци се заговори и за приемна грижа. Можем да се похвалим, че започна обучението и оценката на първото семейство от Първомай, пожелало да стане приемно.

- Какво е необходимо, за да ползваме от услугите на Центъра за обществена подкрепа?

- Когато става въпрос за дете с проблеми – агресивно или с много отсъствия от училище, или със заболяване най-добре е да запознаете с проблема си работещите в отдел „Закрила на детето“ в общината. Там подробно ще ви обяснят какво трябва да направите и какви документи да подготвите. Ако в отдела преценят, ще ви дадат направление към нашия център. Тук ще бъде изготвена оценка, програма за действие и подбран екип, който да ви помогне. Преди обаче да бъдат приложени, те ще бъдат съгласувани с вас или родителите на детето и след това се започва работа за отстраняване на проблема.

- Какви специалисти работят в Центъра за обществена подкрепа?

- Социални работници, псиихолог, логопед, дори и арттерапевт. Имаме си и сътрудници – ученици. С тяхна помощ проведохме благотворителна акция и концерт преди Коледа.

- С какви проблеми се занимавате сега ?

- До сега имаме 6 решени случая и се занимаваме с други 50. Най- много са тези, в които се търси помощ от логопед, но има и за реинтеграция, за отклоняващо се поведение, за превенция на отпадане от училище, консултиране и мотивиране на дете в семейна среда и други.

- Други нови дейности да очакваме ли?

Предстои организиране на курс за бременни. От пет до десет двойки, бъдещи родители ще бъдат обучавани. Каним желаещите да научат нещо повече за бременността и раждането, за храненето, двигателния режим, правния аспект на бременноста и др., да дойдат при нас.

А иначе с децата, които идват при нас отбелязваме най-хубавите празници. Предстои ни да посрещнем и пролетта.

Интервю на Теди Кирякова

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини