Стартира операция "Играчите"

Стартира специализирана полицейска операция „Играчите” на Главна дирекция „Криминална полиция”, съвместно с НАП, ОД МВР Стара Загора и ОД МВР Сливен. Това съобщи Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи.

„Операцията е за документиране на престъпна дейност на фирми и лица, които се занимават с източването на ДДС и злоупотреби за бюджета” – каза Цветанов, предаде Фокус.

Задържано е едно лице.

„Постъпила е оперативна информация за съответната престъпна дейност от 2008 година. Дружеството и лицата се занимават с изкупуване на зърно, основно от реални земеделски кооперации и производители. В доставките фигурират и фирми от рисковия контингент, които попадат в схеми за източване на ДДС.

Последните впоследствие биват дерегистрирани по Закона за ДДС като техните места се заемат от новосъздадени, които продължават в същата схема. За данъчния кредит от липсващи търговци по схемата предварителните данни са, че е с необоснован или нелегитимен, в размер на около два милиона лева”, каза още Цветанов.

Основното лице, което е задържано на вилата си в Сливен, е от Стара Загора, и се казва Минчо Фотев. „Той е регистриран като извършител на 34 броя престъпления. От 2003 до 2008 г. Минчо Фотев е осъждан девет пъти за престъпления от общ характер.

Също така – счетоводителката и неговите най-близки хора, които са в тази схема. В момента се правят процесуално-следствени действия в офисите в Стара Загора и други места в страната”, каза министър Цветанов.

„Това е част от политиката на МВР и Министерство на финансите за неутрализирането на престъпни групи, занимаващи се с ДДС-схеми, които източват пари от бюджета на страната”, допълни Цветанов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини