Задават се най-нечестните избори от 20 години насам?!

Задават се много тежки избори, които очаквам да са най-нечестните избори през последните 20 години. Очаквам много злоупотреби с власт с цел сплашване на политически опоненти и притискане на избирателни комисии. Търговията с гласове ще стигне небивали размери, защото новият Изборен кодекс не направи съществени крачки за ограничаването на това вредно явление. Местните избори най-вероятно ще завършат с предимство на ГЕРБ, но не заради увеличена обществена подкрепа, а заради служебната победа, която си гарантираха с премахването на прекия избор за много от селските кметове и районните кметове. Това заяви броени дни преди Нова година Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика.

Президентските избори могат да се окажат началото на края на ГЕРБ, смята експертът.

По думите му, има немалка вероятност да се появи независима кандидатура, която да отвее днешното статукво, което би дало поле и за формиране на принципно нови политически алтернативи. Ще увехнат „герберите” и ще разцъфтят нови по-красиви цветя. Това би дало по-добри политически перспективи пред страната. За управление на компетентността, на умереността и икономическото развитие, предаде Фокус.

Според Цеков, ако днешното статукво все пак надделее, това ще е лоша инерция, която в контекста на антиреформаторския характер на това управление, опряно на популизма и крайния национализъм, ще ерозира допълнително държавността, свободата на икономиката и гражданските права в България.

"За следващите управления се отваря много работа, за да се справят с лошото наследство на премиера Борисов. Казвам го със съжаление, защото той имаше шанса да направи важни неща за бъдещето, но не намери кураж да се опре на достатъчно компетентни хора и да търси повече съгласие", смята още Борислав Цеков.

Той обаче е оптимистичен в едно: "в обществото започва да се мобилизира отново модернизационна енергия и според мен не е далеч времето, когато хората масово ще предпочетат да ги управляват компетентни политици и експерти с опит и ясни политически принципи и ценности, които имат стратегическа визия за бъдещето. Наближава краят на „простото”, в смисъл опростачено, посредствено и даже вулгарно говорене и на „простите”, в смисъл черно-бели, обяснения на обществените проблеми. Държавите, в които управляващите говорят по този начин, живеят зле и бедно. Мисля, че българите все повече ще разбират това. И най-симпатичният каруцар не може да управлява космически кораб с познавателния и понятийния апарат на улицата. Това с още по-голяма сила важи за държавата".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини