Извадиха живи и здрави блокираните в „Духлата”

Приключи спасителната акция по извеждане на седмината, блокирани две денонощия в пещерата Духлата край пернишкото село Боснек. Най-напред бяха изведени трите деца.

Началникът на Аварийно-спасителния отряд към Българската федерация по спелеология Трифон Даалиев каза пред Дарик: „Най-малкият е изпратен в болница. Всички останали са в добро физическо състояние и са в щаба на топло. Акцията приключи към 20.30 часа. Участваха пещерняци от софийския спасителен отряд, над 25 души, сили на БЧК, екип с двама лекари, участва и екип на „Гражданска защита", имаше и екипи за разширяване отвора на пещерата, полиция, Бърза помощ. Бройката на участващите в общата организация сигурно надхвърляше 50-60 души. Последно остава от пещерата да бъде извадена екипировка и се прибираме да се наспим".

Спасените са добре, съобщи д-р Валери Симеонов, началник на "Спешна и неотложна медицинска помощ" в Перник. Медицинска помощ е оказана само на 11-годишния Емил Димитров, който може би се е почувствал зле и от вълнение, обясни той.

Създадена е организация в пернишката болница и отделението по реанимация е в пълна готовност, каза Вяра Церовска, директор на лечебното заведение.

В групата на блокираните беше най-опитният спелеолог в Перник Ивайло Чичев. Останалите са Йонко Ангелов - от София; Петър Димитров, Илия Драганов, 11-годишният Емил Димитров, осмокласничките Божидара Белова и Марина Монева, и петимата от Карлово.

Кметът на Карлово Найден Найденов беше цял ден на място. Ето какво каза той минути след като децата бяха изведени от пещерата: „Тръгнах си. Появиха се по-отговорни хора. Всичко е наред. Не съм разговарял с децата. Оставихме ги да бъдат с родителите си. Мисля, че нашата задача приключи". По-рано през деня карловският кмет заяви готовност пред Дарик общината да окаже помощ от всякакво естество след като блокираните бъдат изведени от пещерата.

Седмината бяха блокирани в пещерата "Духлата" до пернишкото село Боснек две денонощия след като нивото на подземните реки се вдигна със 7 метра заради дъждовете и галериите бяха наводнени. Групата влезе в петък около 20 часа в дългата 18 километра пещера, известна като най-сложния лабиринт в България.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини