Правителството отложи с 3 години цифровизацията

Правителството преразгледа плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно разпръскване, който предвиждаше до края на 2012-та година да се извърши цифровизацията в България.

Заради трудности от финансово, правно и пазарно естество преходът от аналогово към цифрово телевизионо и радиоразпръскване се удължава до 1-ви януари 2015-та година.

Необходимостта от преразглеждане на сега действащия План и нормативна уредба произтича от липсата на национален консенсус при първоначалното приемане на плана. Заложени са трудности от финансово, правно и пазарно естество в процеса на преход от наземно аналогово към наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, които допълнително задълбочиха противоречията в периода 2009 - 2010 г. Това прави обективно невъзможна успешната реализация на прехода до 31.12.2012 г., при адекватна защита на интересите както на телевизионните зрители, така и на останалите заинтересовани страни в процеса.

Създава се работна група с участието на заинтересованите министерства, Съвета за електронни медии, БНР и БНТ, която ще подготви нов план за цифровизацята.

Задачите на работната група са в срок до 31 януари 2011 г. да подготви Проект на План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване в Република България и окончателно спиране на наземно аналогово телевизионно радиоразпръскване, не по-късно от 1 януари 2015 г., както и предложения за изменение и допълнение на относимата нормативна уредба.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини