Жертвите на токсичния разлив в Унгария никога няма да се завърнат у дома

Хилядите унгарци, засегнати от токсичния разлив в Унгария, никога няма да се завърнат в домовете си, пише "Сидни Морнинг Хералд".

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че засегнатите селища трябва да „бъдат отписани”. Премиерът посети три селища, които бяха залети от потока червена кал в понеделник.

"Може би ще се наложи да се разчисти нова зона за селищата и да се изоставят засегнатите места за добро. Ще бъде невъзможно хората да живеят там.”, заяви премиерът, като добави, че държавата в момента преживява безпрецедентна екологична катастрофа.

Междувременно екологична организация заяви, че резервоарът на химическия завод, който избухна в страната, е фигурирал в списък от 2006 година с повече от 150 индустриални зони, застрашени от инциденти, криещи рискове за река Дунав, допълва Фокус.

По времето, когато токсичните остатъци от разлива започнаха да наближават Будапеща, говорителят на правителството Анна Наги заяви, че показателите за токсичните вещества на водата са оптимистични и че киселинността в района е с нормално ниво и безопасна за рибите и растенията.

Властите в Хърватия, Сърбия и Румъния също извършват тестове, коментира изданието.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини