Депутатите тръгват седмица по-рано на работа

Още през следващата седмица могат да бъдат свикани заседания на някои от парламентарните комисии, съобщи депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров.

Пленарните заседания на Народното събрание трябва да започнат на 1 септември, но за да стартират обсъжданията на законопроектите в зала, депутатите трябва да получат последните си редакции в комисиите. Това може да коства цяла седмица от полагаемата им се ваканция, пише вестник "Монитор".

Очаква се да бъдат свикани социалната, здравната, земеделската и правната комисия. Ще работи и временната комисия по изготвянето на новия изборен кодекс. 

Депутатите ще умуват дали да не се въведе електронно гласуване за българите в чужбина, за което настояват сините. От ГЕРБ нямали нищо против, но трябвало експертите да уточнят как практически това може да се осъществи. Здравната комисия също трябва да уточни спорния текст от Закона за здравето, който гони частниците от държавните болници.

Веднага след ваканцията ще се обсъждат и промени в Закона за здравното осигуряване, като депутатите трябва да решат дали клиничните пътеки ще бъдат заменени от диагностично свързани групи, ще бъдат ли включени частните фондове в системата, както и да предложат механизми, които да накарат хората да си плащат осигуровките.

За сметка на парламентаристите, някои от които ще работят още от идната седмица, първото заседание на МС ще се отложи. Премиерът Бойко Борисов ще събере висшите ведомствени шефове на 1 септември, а не както бе планирано първоначално на 25 август, съобщиха от  институцията.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини