Откриха първата водородна електроцентрала

На 12 юли е открита водородната електроцентрала във Fusina (Венеция), съобщава сайтът на Enel.

Електроцентралата, която е първото по рода си съоръжение в света с промишлен мащаб, има общ капацитет от 16 MW.  От водород се произвежда електричество и топлина  - с мощност от 12 мегавата (MW).  Ефективността на процеса се увеличава, като получената пара се изпраща до близката ТЕЦ, при което се генерира допълнително 4 MW на мощност. Централата, която използва 1,3 тона водород в час, има обща ефективност на около 42%, и е по същество без емисии, от всякакъв вид.  Произведената електроенергия е около 60 млрд. киловатчаса годишно и ще може да отговори на нуждите на 20 000 домакинства, като се избягва изхвърлянето над 17 хил тона емисии CO2 годишно.

Цялата инвестиция за изграждане е около 50 милиона евро. Централата е до нефтохимическо съоръжение на Порто Маргера (Венеция), от което ще получава водород, получен като страничен продукт при преработката на петрол. 

Експерименталната централа е един от проектите за водороден парк на консорциум, сформиран през 2003 г. по инициатива на Индустриален съюз Венеция с около 4 милиона евро подкрепа от област Венето и Министерството на околната среда.  Консорциумът насърчава развитието и прилагането на водородните технологии в областта на транспорта и електрическа енергия в област Порто Маргера.

Турбините са специално изработени от GE, а изгореният в тях водород има само два остатъчни продукта – топлина и водна пара и никакви вредни газове. Това е наистина един добър старт за чистото електричество. В момента електроцентралите произвеждат 21% от глобалните емисии на CO2.

Haskovo.NET

Бел на ред.: Става дума за същата Enel, която е собственик на "Марица - изток 3". Миналия петък в публикация във вестник "Труд" се твърди, че сделката за продажбата на ТЕЦ "Марица-изток 3" на руската "Интер РАО"ще бъде обявена до две седмици, а договорената цена е 800 млн. евро.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини