114 миньори оцеляха в наводнена китайска мина

Снимка: Reuters

114 са миньорите, оцелели при аварията във въгледобивна мина Ванцзялин, в северната китайска провинция Шанси, която се наводни на 28 март, предаде ДПА.

Тогава в мината работеха общо 261 миньори, но 108 успели да излязат невредими. Останалите 153 се озоваха в клопката на придошлата вода в тунелите. Цяла седмица 3000 души се опитваха да изпомпват водата от мината. Миналия петък спасителите доловиха първи признаци на живот и така разбраха, че някои от миньорите са живи. Те прокопаха тесни отвори, поставиха тръби в тях и после започнаха да спускат храна и вода на оцелелите в кофи по тези импровизирани тунели.

През уикенда спасителни екипи и водолази провериха състоянието на наводнените участъци и се наложи ускоряване изпомпването на водата. Първите 9 оцелели миньори бяха извадени тази нощ. Те бяха силно обезводнени. При излизането им от мината те бяха завити с одеала, а очите им покрити с кърпи, за да не бъдат заслепени от слънчевите лъчи след толкова време под земята.

Постепенно бяха извадени още 81 миньори и откарани в околни болници. Други 22 очакват да бъдат спасени до края на деня.

Според местните медии спасяването на толкова много хора след една седмица без храна и вода е истинско чудо.

Изминалата седмица беше черна за китайското минно дело, допълва Франс прес по темата, цитирана от БТА. За 7 дни при 5 подобни злополуки в китайски мини загинаха 30-ина миньори, а няколко десетки изчезнаха.

Условията на безопасност в китайските мини са много лоши. Мините задоволяват близо 70 процента от енергийните нужди на Китай. Миналата година в минни злополуки загинаха 2631 души.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини