1/4 от германците съжаляват за падането на Берлинската стена

Един на всеки четирима германци би искал Берлинската стена все още да съществува, сочи проучване, публикувано днес в германския в. "Билд", цитирано от Франс прес и БТА.

Съотношението е почти еднакво на запад (24 процента) и на изток (23 процента) от границата, която разделяше двете германски държави до 1990 г. Шестнайсет процента в Западна Германия и 15 процента в Източна Германия смятат, че "нищо по-добро не може да се случи". 

Близо 80 процента от 1001 души, анкетирани от института Емнид, приемат да живеят в социалистически режим, стига той да им осигурява работа, солидарност и сигурност. 

Близо 72 процента на запад от бившата граница гледат благоприятно на живота при социализма. Свободата е важна политическа цел само за 28 процента от анкетираните на изток и за 42 процента на запад. 

Един на всеки седем души на изток и един на всеки дванайсет на запад е готов да продаде гласа си на независимо на коя партия за 5000 евро. 

Проучването бе реализирано преди излъчването тази вечер на първата част от телевизионен филм в два епизода, който представя Германия разделена отново на две след терористично нападение, което предизвиква сблъсъци между привържениците на крайната десница и крайната левица.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини