„За“ и „против“ шестдневна работна седмица в Гърция, която влезе в сила от 1 юли

Основната опозиционна партия в Гърция - лявата СИРИЗА, коментира днес, че неотдавнашното въвеждане на шестдневна работна седмица за определени компании, отговарящи на специфични критерии, е „срам“ за страната, според нейния говорител, цитиран от Франс прес.

Тази мярка на управляващата в Гърция дясна партия Нова демокрация, която влезе в сила от началото на юли, "покри страната със срам", като я "направи за смях в чужбина", заяви Ву̀ла Кехая̀ по частния телевизионен канал „Скай“.

„Такива неща са недопустими. Правителството трябва да разбере, че тази политика има последствия“, каза тя.

Въвеждането на шестдневна работна седмица е приложимо само в определени ситуации, главно за компании, работещи седем дни в седмицата и 24 часа в денонощието.

Следователно тя се отнася само за „малък брой“ компании, преди всичко в индустрията, увери правителственият говорител Павлос Маринакис в събота във Фейсбук.

По думите му петдневната работна седмица остава норма, но шестият ден е „специално условие“ при „спешна необходимост да бъде посрещната от квалифициран персонал“.

Установяването на тази шестдневна седмица, която вече е практика в някои сектори като туризма или ресторантьорството, също цели борба с работата в сивия сектор, според Атина.

Служителите ще получават най-малко с 40 процента по-високо възнаграждение за шестия отработен ден.

Правителството уверява, че тази мярка трябва да компенсира ефектите от демографската криза и недостига на работници в определени сектори.

Гърция е изправена пред липса на квалифицирани служители от финансовата криза от края на 2000-те години, която тласна младите хора да напуснат родината си в търсене на по-добро бъдеще.

Гръцкото работно време вече като цяло е по-дълго, отколкото другаде в Европа, отбелязва агенцията.

Миналата година средното седмично работно време в страната е било най-високото в Европейския съюз – 39,8 часа, според Европейската статистическа служба (Евростат).

Тяхната производителност, от друга страна, е била много по-ниска от средната за страните от ЕС, според същия източник.

Въпреки че засяга само малък дял работници, въвеждането на шестдневна седмица в Гърция получи силно международно внимание.

Мярката противоречи на много западни страни, където вече се водят дебати за четиридневна работна седмица, която според нейните защитници би трябвало да насърчава производителността.

„Някои страни опитват въвеждането на 4-дневна работна седмица. Гърция иска 6-дневна“, е заглавието на статия в електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“, оригинално публикувана в „Ню Йорк Таймс“.

Статията припомня, че шестдневната работна седмица в Гърция е била въведена на 1 юли с цел страната да се справи с недостига на работна ръка, да компенсира застаряващата работна сила и да подкрепи финансово затруднените работници, като зачита правата на работещите.

Профсъюзите, които отдавна настояват за по-добри условия на труд и права, се противопоставиха на този ход, се посочва още в статията, препечатана от „Катимерини“. Това предизвика ожесточен дебат и протести, когато законопроектът за шестдневната работна седмица беше одобрен през септември миналата година.

Гърция вече има най-дългата средна работна седмица в Европейския съюз и не е ясно дали удължената работна седмица ще повиши производителността, отбелязва „Ню Йорк Таймс“.

 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини