Киселова: Партиите искат изборите да са през септември, Радев през октомври. Това е прозорецът, който той може да използва

Желанието на първата и втората парламентарна група - на ГЕРБ-СДС и ДПС е да се ходи на нови предсрочни парламентарни избори, но това означава, че предизборната кампанията да е през лятото. Парламентарните групи дават ли си сметка какво правят? Нормално е президентът Румен Радев да забави темпото с връчването на последните два мандата за съставяне на правителство.

Това заяви преподавателят по Конституцинно право доц. Наталия Киселова пред БНТ.


Тя обясни, че връчването на мандатите има два аспекта - конституционен и партийно-политически. Президентът Румен Радев трябва да съчетае тези два аспекта, посочи доц. Киселова.


Тя добави, че първо трябва да бъде решен въпросът с мандатите и тогава да се мисли за почивка и парламентарна ваканция. Президентът Румен Радев е задал въпросите си по време на консултациите - ако пристигне при вас мандата, как ще реагирате и ако не се реализират и трите мандат, кога ще бъдат изборите?


Партиите искат новите избори да са през септември, а държавният глава през октомври месец. Между първия и втория мандат няма срок и това е прозорецът, който президентът може да използва, подчерта Киселова.


Тя очаква и Конституционният съд да бъде доста предпазлив относно и така наречените конституционни промени, касаещи служебния кабинет и съдебната реформа. Въпросът е дали Конституционният съд да приотизира дали някои сезирания са по-важни от други или не. Конституционният съд, ако се плъзне по процедурата - и да каже „Да, процедурата не е спазена и промените в Конституцията са противоконституционни“, коментира още доц. Наталия Киселова.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини