Клуб "Хоро" отново извършиха всички древни ритуали за Еньовден

За 19-ти пореден път група хороигралки от клуб “Хоро” при Народно читалище “Орфееви гори-1870”- гр.Смолян, кв.Райково с хореограф Русанка Бодурова посрещна изгрева на слънцето и отпразнува Еньовден в Горна Арда на ливадите пред Читаковата къща. 77 цветя и половина – за всички болести и за болестта без име, девойките вплетоха във венец, под който ритуално преминават за здраве.

С натопени в „мълчана вода” от три извора, специално приготвени еньови китки (бял равнец, завързан с червен конец) и престояли под звездите под цъфнал трендафил, девойките ще раздават на своите близки и приятели за здраве.

Всички жени и девойки с венец в ръце, облечени в бели премени рано сутринта посрещнаха изгряващото слънце, след което три пъти преминаха под венеца. От „Орисницата” – Мария Хаджидиева – член на настоятелството на читалището и дългогодишен член на клуба, получиха с благословия китка, която ще пазят до следващия Еньовден.

На традиционния ритуал за здраве, любов, благополучие, късмет и щастие присъстваха много почитатели на народния обичай, повечето от които се включиха в програмата и стриктно спазваха ритуала. Те бяха дошли специално от страната и чужбина за участие в проявите по програмата на Фестивала на „Дивите цветя в Родопите”, организирани от Община Смолян, НЧ „Проф. д-р Асен Златаров-1927“- с.Смилян и НЧ „Орфееви гори-1870“- гр.Смолян, кв.Райково.

Празникът продължи в с. Арда, където бе подготвена богата трапеза с родопски ястия и Еньовден бе отбелязан с народно веселие.

Тази година през м.октомври предстои честване 20-годишнина от основаването на клуб „Хоро“ от читалището ни.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини