Млада жена от Кресна е в реанимация след ухапване от змия

20-годишна жена от Кресна е настанена в реанимацията на МБАЛ-Благоевград, след ухапване от змия, предаде БГНЕС.

Към 03.00 часа след полунощ пострадалата е транспортирана до СПО на МБАЛ-Благоевград, третирана е с противозмийски серум. След това е настанена в ОАРИЛ за наблюдение.

Няма опасност за живота ѝ. Ухапването е като от пелелянка.

Къде се среща и как изглежда пепелянката

Този вид змии са разпространени на Балканите, както и в част от Близкия Изток. Смятат се за една от най-опасните европейски змии заради дългите си зъби и сравнително силната отрова.

Пепелянката се среща в цяла България до 1450 m надморска височина. Изключение правят някои високи полета в западната част на страната, макар че присъства по съседните планински склонове.

Тя предпочита открити, каменисти, слънчеви места, обрасли с висока тревиста растителност, папрати, храсталаци и обикновено с достатъчно подземни дупки за укрития. Пепелянката е активна предимно през деня, в низините, а при топло време – и нощем.

Достига дължина до 50 – 70 cm, изключително рядко над 100 cm. На цвят е бежово, до светлокафява („пепелява“, откъдето идва името ѝ) с тъмна зигзаговидна ивица по гърба.

Как да реагирате при ухапване

Мит е, че над ухапаното място трябва да се пристегне или на мястото на ухапването да се маже с кал или да се изсмуче отровата, твърдят специалистите.

Когато отровната змия хапе, на ухапаното място се виждат само две точки – това са дупчиците, получени от забиването на „кучешките“ ѝ зъби. Ако мястото се зачерви, появи се кръвонасядане, болка, изтръпване, означава, че змията е пуснала отровата си.

Противозмийският серум е антидот с отложено действие и поставянето му може да се отложи до 48-ия час след ухапването, като се поставя при строги индикации за ухапване от отровна змия. Антидотът задължително се поставя под лекарски контрол, той като може да предизвика алергична реакция при някои пациенти.

Змийската отрова от срещащите се в България змии е животозастрашаваща за хора, страдащи от чернодробно заболяване и за деца под 12-13- годишна възраст.

Какво да правите ако ви ухапе змия, можете да прочетете тук.

 

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини