Учените алармират: Замърсяването на въздуха е все по-смъртоносно

Замърсяването на въздуха е все по-смъртоносно, алармират учените, съобщават АФП и БТА. Мръсният въздух убива все повече хора по света, включително деца, и на практика е по-смъртоносен от тютюнопушенето, сочи доклад на учени под егидата на УНИЦЕФ.

Над 8 млн. души, от които най-малко 700 000 деца под пет години, са починали през 2021 г. поради причини, свързани със замърсяването на въздуха, се казва в доклада на учените от Американския институт за изучаване на последствията за здравето (Health Effects Institute). 

Учените са работили с данни от над 200 държави. Според нивото на смъртност излагането на замърсен въздух е по-смъртоносно от тютюнопушенето и лошото хранене. 

В по-голямата част от случаите смъртността е свързана с инхалиране на фини прахови частици. Фините прахови частици водят до множество заболявания - рак на белите дробове, сърдечносъдови болести, диабет и др. 

Авторите на доклада подчертават и все по-смъртоносното значение на замърсяването с озон. Явлението е свързано с климатичните промени. 

Виждаме все повече региони по света, изложени на кратки и интензивни епизоди на замърсяване на въздуха, каза пред АФП Палави Пант, член на Health Effects Institute, изтъквайки ролята на горските пожари и топлинните вълни. 

Най-обезпокоителна е смъртността при децата, причина за която са въглищата и дървата в ежедневието - например при приготвяне на храна, особено в Азия и Африка. 

Усилията за улесняване на достъпа до по-малко замърсяващи горива в ежедневието вече дават резултат - смъртността при децата, свързана със замърсяването на въздуха, вече е спаднала почти наполовина в сравнение с началото на 21-ви век, се казва още в доклада. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини