Светът е нащрек: Путин отива в Северна Корея за среща с Ким Чен-ун

Руският президент Владимир Путин пристига в Северна Корея, за да се срещне с Ким Чен-ун. Визитата е определена като приятелска.

Преди няколко дни Ким Чен-ун изпрати послание до Путин, в което заяви, че страната му е „непобедим другар по оръжие“ с Русия.

Путин заяви, че Русия и Северна Корея могат да създадат по-близки отношения, които ще укрепят доверието и ще повишат благосъстоянието на гражданите на двете държави, като ги обединят в противопоставянето им на натиска от страна на Запада, се казва в изявление на Путин пред главния севернокорейски в. „Нодон синмун“, цитирано от БТА.

Всички опити на Запада да задържи и изолира Русия се провалиха, посочи руският президент пред севернокорейския вестник в навечерието на посещението си в страната.

Путин каза, че постиженията на Пхенян в укрепването на отбраната и развитието на различни сектори могат да се смятат за истински пробив.

„САЩ и техните сателити открито заявяват, че целта им е да нанесат стратегическо поражение на Русия. Те правят всичко възможно, за да забавят и да разпалят с по-голяма сила конфликта в Украйна, който сами предизвикаха, като подкрепиха и организираха военния преврат в Киев през 2014 г., а след това и войната в Донбас“, посочи Путин.

„Пхенян беше и остава наш убеден съмишленик и поддръжник, решен да се противопостави на желанието на колективния Запад да възпрепятства установяването на многополюсен световен ред, основаващ се на справедливост, взаимно зачитане на суверенитета, зачитане на интересите на другия“, добави Путин.

В редакционна статия на в. „Нодон синмун“, печатен орган на Централния комитет на Корейската трудова партия, пише че народът и правителството на Корейската народнодемократична република напълно подкрепят Русия във връзка със специалната военна операция в Украйна, която вестникът определя като „свещена война“ за защита на суверенните права на Руската федерация, предаде Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин заяви, че ще изведе отношенията със Северна Корея на по-високо ниво и обеща постоянна подкрепа, съобщи по повод на започващото днес посещение на Путин в страната севернокорейската новинарска агенция КЦТА.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини