Как да забавим стареенето и да удължим живота си

По данни на учените най-често смъртността при хората се дължи на сърдечни заболявания. Ново проучване обаче доказва, че полезните за сърцето ни навици, както и управлението на рисковите фактори могат да намалят риска от развитието на сърдечни заболявания и да предотвратят смъртността, включително и от инсулт, във всяка възраст.

Американската кардиологична асоциация нарича определящите за стареенето ни фактори Life's Essential 8. В своето изследване учените ги разграничават на четири навика и четири клинични измервания.

Навиците включват качествения сън през нощта, липсата на тютюнопушене, физическата активност и балансираното хранене. В клиничните измервания пък влизат индекса на телесна маса, кръвната захар, холестеролът и кръвното налягане.

Въз основа на всички тези фактори, участниците в проучването са получили оценка по скалата от 0 до 100. Целта на изследването е била да установи дали процеса, наречен ДНК метилиране, за който се знае, че регулира генната експресия, може да повлияе на стареенето на клетките и риска от смъртност.

Изследователският екип взима предвид данните за 5682 възрастни, като малко повече от половината са били жени (56%) и на средна възраст 56 години. Всички участници са били проследявани през следващите 11-14 години, за да се види дали са развили сърдечно-съдови заболявания.

Това, което учените установяват е, че колкото по-висока оценка по скалата от 0 до 100 от Life's Essential 8 са имали хората, толкова по-нисък е бил процентът на развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Освен това при тези, които са били генетично по-предразположени от по-бързо биологично стареене, се е наблюдавала дори по-силна зависимост спрямо оценката им от Life's Essential 8. Според авторите на изследването е възможно това да се дължи на въпросното метилиране на ДНК, пише Health. Учените посочват, че около 20% от връзката между Life's Essential 8 и резултатите от развитието или липсата на сърдечно-съдови заболявания са свързани с това как тези фактори влияят върху метилирането на ДНК.

Най-просто казано, изводът е, че навиците, които са полезни за сърцето, могат да помогнат за предотвратяването на стареенето на клетките. За да забавим стареенето и да удължим живота си, е добре да се фокусираме върху няколко основни неща.

Сред тях са балансираната диета, включваща храни, богати на вещества като полифеноли и омега-3 мастни киселини, физическата активност с умерена интензивност от по 150 минути на седмица, както и отказването от пушенето, ако сме пушачи.

Освен това е важно и да намалим стреса в ежедневието си. Дейности като йога, медитация и упражнения за дишане могат да помогнат при тревожност и напрежение. И не на последно място по важност, трябва редовно да посещаваме лекаря си, за да следим холестерола и нивата на кръвната захар.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини