Избори 2024: как да попълваме бюлетините и да гласуваме с машина

Зам.-председателят на ЦИК Росица Матева разясни какви са правилата при гласуване на изборите за Народно събрание и Европейски парламент на 9 юни.

Тя показа бюлетината, с която ще се гласува извън страната в изборите за народни представители. В чужбина за НС не се гласува с преференции, поясни тя.

Матева показа и бюлетината за изборите за Европейския парламент и поясни, че бюлетината за страната и чужбина е една и съща, и може да се гласува и с преференции.

Зам.-председателят на ЦИК каза, че двете бюлетини си приличат и затова са отпечатани с различен цвят на мастилото. Зелената е за НС, а синята е за ЕП, поясни експертът.

Тя допълни, че ако се гласува само с преференция, а не бъде отбелязана партия или коалиция, гласът ще бъде недействителен.

Зам.-председателят на ЦИК предупреди, че бюлетините не трябва да се поставят една под друга при отбелязване на вота, за да няма отпечатване.

Матева посочи и как трябва да се сгъне бюлетината, преди да бъде върната на СИК.

Експертът демонстрира на живо и как се гласува с машина.

Тя обясни, че ако избирателите искат да гласуват и за двата избора, трябва да маркират на екрана и двете опции. Матева предупреди, че бюлетината трябва да бъде взета след като се чуе сигнал от машината.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини