Преди избора на патриарх кой ще оглави Сливенската епархия

Изображение 1 от 2

    На 19 май ще се проведат за втори път избори за митрополит на Сливенска епархия. След това на 26 май трябва новият митрополит да бъде назначен от Светия синод.

    Това е вторият опит за избор на глава на епархията, която обхваща всичко между Сливен и Южното Черноморие. Първите избори, проведени на 18 февруари, бяха касирани от висшия клир - акт, последван от протести и контрапротести. Причината, според Светия Синод, беше "опорочаване на избора", говореше се за руско влияние, нагласени избори и имотни интереси.

    Направи се опит да се прокара наредба за ограничаване на изборните права на миряните, с което изборът да се затвори само до висшия клир. В крайна сметка спорната наредба беше отменена, но касирането на изборите не.

    Сега изборът ще се състои по изцяло нова листа, в която четирима от предишните кандидати бяха отстранени.Това са спечелилите изборите на 18 февруари Михаил и Йеротей, между които трябваше да избира Светия Синод, а заедно с тях са били отстранени и епископите Висарион и Поликарп. Според запознати със ситуацията, с които "Капитал" разговаря, така Светият синод насочва към "правилния избор" - първият епископ на пловдивския митрополит Арсений Знеполски.

    Този избор е важен по две причини. Първо, от него до известна степен ще зависи по-важният и последващ избор на нов патриарх на БПЦ. В Светия синод има лагери и новият митрополит ще се присъедини към един от тях. И второ, не по-маловажно - това ще е човекът, който ще може да контролира и да се разпорежда с огромен брой имоти и приходи на Сливенската митрополия, чиито владения се разпростират по цялото южно Черноморие.

    Между кого се избира

    С решението си от 22 април Светия синод съкрати листата на достоизбираеми епископи за митрополит на Сливенска епархия от десет на шест. Причини за отстраняването на трима от епископите не бяха дадени, а единствено информация за "неправилно стопанисване на управляваните от него имоти" е дадено като обяснение за отстраняването на местния фаворит Йеротей.

    Така останали в момента са епископите Сионий, Арсений, Герасим, Пахомий, Макарий и Исаак.

    От изброените епископи Исаак, Герасим и Сионий изглеждат с най-малък шанс да бъдат избрани, тъй като на предишните избори на 18 февруари те събраха минимален брой от гласовете и в двата тура. Нещо, което изглежда малко вероятно да се промени този път.

    Епископ Исаак пък е бил втори викарен епископ на покойния софийски митрополит патриарх Неофит, а мелнишкия епископ Герасим е главен секретар на Светия синод.

    Сионий от 2019 г. е игумен на Бачковския и Троянския манастир, а преди това на Лопушанския манастир. До 2009 г. той е ректор на софийската семинария "Св. Йоан Рилски", когато срещу него е повдигнато обвинение от страна на ученик и неговите родители за сексуален тормоз. Случаят е разследван вътрешно от комисия на БПЦ, но не и от органите на реда на Република България.

    Най-вероятно за позицията на митрополит ще се борят Арсений, Пахомий и Макарий. На последните избори Арсений Знеполски беше трети сред десетимата кандидати и то с няколко гласа. След като другите преди него вече не са в списъка, той е фаворит. Подобно чувство има и сред местни представители на епархията, които неофициално коментираха пред "Капитал", че ситуацията ги е оставила с усещане за унизеност и ограничен избор в лицето на само един епископ, който е приближен до пловдивския митрополит Николай.

    Момчил Методиев, историк и автор на няколко книги за свързаността на Държавна сигурност с БПЦ, разказва за сходна история от времето на комунизма. "В сегашните избори има сходство с тези проведени през 1974 г. за Врачански митрополит, когато изборът на епископ Арсений, който впоследствие ще стане митрополит на Пловдив, бива касиран. Целта и планът тогава е ясен - официалният кандидат тогава е Калиник, въпреки че Арсений е бил официално подготвян от предходния митрополит за негов наследник. Тогава Калиник въобще не влиза и в листа и патриархът бива натиснат и се касира избора и всички структури се организират за това, като за всичко това има документи. Изборът на Калиник се осъществява със смяната на някои от епархийските избиратели и натиск към останалите. Съмнява ме, че сега би се стигнало чак до такава ситуация, защото би се вдигнало много шум", казва Методиев.

    Източник: Капитал

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини