В България на всеки 10 минути един човек получава инсулт

В България на всеки десет минути един човек получава инсулт. Това каза доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в столичната болница „Св.Анна“ по време на дискусия „Инсултът-поглед в черната кутия“, предава БТА. Дискусията е организирана от Асоциацията за инсулт и афазѝя, в партньорство с Българското дружество по инсулт. Инсултът е най-масовата причина за смърт в света, а всяка година в Европа 800 хиляди души получават инсулт, посочи той.

В страната ни през 2023 г. близо 50 хиляди души са получили инсулт, като над 5500 от тях са починали още в болницата, посочи още лекарят. По думите му големият проблем се крие в изписаните живи пациенти, тъй като в рамките на една година поне още половината от преживелите инсулт умират.

Инсултът е лечим, добави доц. Калпачки и припомни, че в страната ни терапията е безплатна. При съмнение за инсулт трябва да се действа бързо, основният „коз“ е спешността, тъй като при поява на инсулт пациентът разбира последен или ако разбира, няма как да съобщи на околните, допълни доц. Калпачки. Симптомите на инсулта са увисване на единия ъгъл на устата, изтръпване или слабост в едната или в двете ръце, нарушение в говора. Огромна е ролята на здравите хора около получилия инсулт, добави той.

Съвременно лечение на инсулт се извършва в около 50 звена в България, което е напълно достатъчно, но дори да приемем, че са разпределени добре, повече от половината от тях правят по-малко от 10 тромболизи на година, посочи още той. Нищо ново по-добро от тромболизата все още не е открито, добави доц. Калпачки.  По думите му, ако не се приложи тромболиза, около 65% от прекаралите инсулт, остават инвалиди.  

Национален план за борба с инсулта в България все още липсва, въпреки че преди три години страната ни изрази солидарността си с Европейския план за борба с инсулта. През ноември 2023 г. невролози посочиха, че проектът на плана показва какво трябва да се предприеме до 2030 г. в България за постигане на по-добра първична профилактика на инсулта, по-добра диагностика, центровете, до които пациентът да стигне бързо и да получи адекватно лечение.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини