Хубен Стефанов представа в галерия „Форум“ отпечатъци на стари възрожденски икони

Изображение 1 от 5

    33 отпечатъци на икони представя в Хасковската галерия “Форум“ ценителят на изкуството и колекционер Хубен Стефанов. Те са събирани от него в продължение на десетина години и по-интензивно през последните две.

    Матриците им са предимно каменни, медни или цинкови плочи. Някои от тях са запазени в оригинал в светите обители, където се е извършвала дейността по създаването и след това по разпространението им. Най-старият оригинален отпечатък в колекцията е от 1806 година. Големият бум на щампите започва някъде около 1840-1850 година до Освобождението, когато има масов строеж на църкви и много от хората искат да имат домашни икони. Най-активни в създаването на матрици и отпечатъци са в Рилския манастир и от Самоковската школа.

    „Това е първото масово пробуждане на народностния български дух, който тръгва през религията“, отбеляза преди откриването на изложбата Хубен Стефанов.

    Когато след Освобождението тръгва масово книгопечатането намалява и отпечатването на икони, хората стават по-заможни и започват да купуват рисувани икони, изясни колекционерът.

    Изложбата на възрожденски щампи "Възкресение българско" е организирана от Сдружение за култура - Хасково 2015 и ХГ "Форум".

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини