С какво е полезен сусамът?

Сусамът от хилядолетия се използва в народната медицина и кулинарията. Консумират се семената от шушулката на растението Sesamum indicum, които са богати на масло и нутриенти.

Сусамовите семена се консумират с или без обвивката. Обвивката им придава златисто-кафяв оттенък, докато обелените семена са почти бели. При печене обаче и те стават кафяви.

Сусамовите семена са отличен източник на фибри. Само три супени лъжици (около 30 грама) необелени сусамови семена осигуряват около 3,5 грама фибри, което представлява около 12% от референтния дневен прием (RDI). Фибрите са известни със своята роля да поддържат чревното здраве и има нарастващи доказателства, че те могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, някои видове рак, затлъстяване и диабет тип 2. (1)(2)(3)

Някои изследвания показват, че редовното консумиране на сусамово семе може да помогне за намаляване на високия холестерол и триглицеридите, които са рискови фактори за сърдечни заболявания.

Освен на фибрите, това се дължи и на полезните мазнини в сусама. Сусамовите семена съдържат около 15% наситени мазнини, 41% полиненаситени мазнини и 39% мононенаситени мазнини. Изследвания показват, че консумацията на по-голямо количество полиненаситени и мононенаситени мазнини в сравнение с наситените мазнини може да помогне за понижаване на холестерола и риска от сърдечни заболявания.

В сусамовите семена има два вида растителни съединения - лигнани и фитостероли - които също въздействат благоприятно на нивото на холестерола. (4)(5)(6)(7)

Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт. Сусамовите семена са богати на магнезий, който помага за намаляване на кръвното налягане. Витамин Е и други антиоксиданти в сусамовите семена могат да помогнат за предотвратяване на натрупването на плаки в артериите, което може да поддържа здравословното кръвно налягане. (8)(9)(10)

Сусамовите семена се считат за ефективни в борбата с възпаленията. От изследване с участници, страдащи от бъбречни заболявания, се констатира, че консумацията на смес от ленени семена, сусам и тиквени семки в продължение на три месеца е благоприятствала значително за намаляване на възпалителните маркери.

Сусамовото масло има противовъзпалителни ефекти, което се дължи на присъствието на сезамин - съединение, което се намира в сусамовите семена и тяхното масло. (11)(12)

Сусамовите семена са източник на витамини от група В, които се съдържат както в обвивката, така и във вътрешността на семето. Премахването на обвивката може да концентрира или да намали наличието на определени витамини от група В. Витамините от група В играят ключова роля във множество телесни процеси, включително клетъчните функции и метаболизъм. (13)(14)

Референции

1. https://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/GuidanceDocumentsRegulatoryInformation/ucm594796.htm
2. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
3. https://health.gov/sites/default/files/2019-09/Scientific-Report-of-the-2015-Dietary-Guidelines-Advisory-Committee.pdf
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26853814
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28620111/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21372506/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22263599
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30563358
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11588904/
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21827664
11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30319623/
12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27348418/
13. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/
14. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Thiamin-HealthProfessional/

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини