3 ползи от хляба със закваска

 Хлябът със закваска набира все по-голяма популярност и то с основание. В него има хранителни вещества, здравословни въглехидрати, протеини, фибри, желязо и фолиева киселина. Научете за три ползи за здравето, които идват с консумацията на хляб със закваска.

Хлябът със закваска може лесно да се приготви у дома, стига да разполагате с малко търпение и желание да се храните с наистина полезен хляб. Много хора се „плашат“ от хляба, свързвайки го с голямо количество въглехидрати. Не всички въглехидрати са еднакви обаче и питателните пълнозърнести храни заслужават редовно място в чинията ви. Сред тях е и хлябът със закваска.

За приготвянето на този вид хляб може да използвате различни видове брашно според вашия вкус. Това, което отличава хлябът със закваска от традиционния хляб, е ферментацията на брашно и хляб, вместо добавянето на мая. Процесът на ферментация помага за „отключване“ на витамини от група В в хляба, които помагат за енергийния метаболизъм. В хляба със закваска има още протеини, фибри, желязо и фолиева киселина. Какви ползи за здравето дава консумацията на хляб със закваска?


Хлябът със закваска е полезен за храносмилането

Процесът на ферментация на хляба със закваска увеличава броя на добрите чревни бактерии и по този начин се засилват пребиотичните и пробиотичните свойства. Това от своя страна помага за подобряване здравето на червата и по-добро храносмилане. За максимални ползи използвайте пълнозърнесто брашно за приготвянето на хляб със закваска, за да добавите повече фибри.


Хлябът със закваска насърчава „здравословното“ стареене

Пълнозърнестите храни и хлябът със закваска са част от средиземноморската диета, която е известна с многобройните си ползи за здравето. Една от тези ползи е „здравословното“ стареене, което включва не само по-добър външен вид, но и намален риск от здравословни проблеми. Според проучване консумацията на хляб със закваска може да понижи риска от сърдечни заболявания и диабет.


Хлябът със закваска поддържа кръвната захар в норма

Приемът на въглехидрати естествено увеличава нивата на кръвната захар по време на усвояването им от организма. Бързите скокове и спадове на кръвната захар могат да доведат до диабет. Това обаче се случва с простите въглехидрати като захар и рафинирани зърнени храни, особено ако не са съчетани с протеини и мазнини (две хранителни вещества, които забавят храносмилането). Консумацията на хляб със закваска обаче не предизвиква подобни резки скокове и спадове на кръвната захар заради процеса на ферментация при неговото приготвяне. Наличието на повече фибри в пълнозърнестия хляб със закваска допълнително оказва положително влияние върху нивата на кръвната захар.

 

Източник: rozali.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини