Пловдивският митрополит донесе в Хасково иконата "Света Богородица-Златна ябълка"

  Чудотворната икона с лика на Богородица- „Златна ябълка", която от векове се съхранява в църквата "Успение Богородично" в асеновградския квартал "Горни Воден"е в Хасково от тази вечер.

  Светинята донесе в южния град пловдивският митрополит Николай. Той беше посрещнат пред катедралния храм „Успение Богородично“ от областният управител Гинка Райчева, заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева, свещениците от хасковска духовна околия, много миряни и деца. Пловдивският митрополит ги благослови с пожеланието Света Богородица да бди над тях и да ги закриля.

  Иконата „Света Богородица-Златна ябълка", която е от 17 век, в църквата внесоха отец Кирил и отец Константин.

  В препълнения храм дядо Николай отслужи повечерие с Богородичен канон и Акатист.

  Историята с ябълките, с които е украсен обковът на иконата, датира от 1765 г., когато е описано и първото чудо, свързано с Богородица в храма. Тя е свързана с бездетна жена, дошла в църквата прекалено късно и не успяла да вземе от благодатния хляб, за който се вярвало, че ще помогне да стане чудото на зачеването. Жената се натъжила много, защото приела това като лоша поличба.

  Когато свещеникът я приближил и разбрал защо е натъжена, дал на жената една ябълка, оставена като дар пред изображението на Светата майка.

  Жената я изяла и след това заченала и родила дете. В знак на благодарност тя украсила богато лика на Божията майка и дарила ябълка от чисто злато в нейна чест. От там идва и популярното име на иконата като „Златна ябълка“.

  Историята е описана от Ананисий Клинис, който е игумен на близкия манастир „Св. св. Кирик и Юлита”.

  В църквата, където се пази иконата, идват хора дори от чужбина, вярвайки, че чудото да дадат живот ще се случи и на тях.

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини