Нова онлайн измама използва името на Български пощи

Хакери използват името на „Български пощи“ в нова онлайн измама, предаде бТВ.

Александра Андреева прави поръчка от известен китайски сайт за онлайн търговия. Пет дни по-късно получава съмнителен SMS на телефона си. На него пише, че пратката ѝ е получена в склад на „Български пощи“, но поради непълен адрес, не може да бъде доставена.

„Влизам в линка и ми пишеше, че чрез „Български пощи“ трябва да платя 50 стотинки такса за новата обработка и аз си пиша данните на картата и ми се изпраща SMS от моята банка с кода, който трябва да въведеш, за да се потвърди плащането“, разказва Александра.

Тя обяснява, че трансакцията обаче не била за 50 ст., а 116 700 в корейска валута. „След това пробвах втори път, беше сингапурска, което беше нещо от сорта на 400 лв. Влязох в сайта, от който бях поръчала, и видях, че тя все още дори не е изпратена от Китай. И така вече бях сигурна, че това е измама“, допълва жената.

Александра разказва за случилото се в социалните мрежи.

„Писаха ми страшно много хора, над 1000 коментара имаше. 800 000 души го гледаха, разпращаха. Най-странното е, че дори хората нямаха пратки, които да очакват, но и на тях бяха писали същия SMS“, обяснява тя.

Експертът по киберсигурност Любомир Тулев разясни, че подобни онлайн измами са свързани с организирана престъпност.

„Когато вие се регистрирате в някакъв сайт за електронна търговия, посочвате имейл адрес, имена и телефонен номер. Когато този сайт бъде хакнат, тази цялата информация, хакери я комбинират, правят я под формата на пакети и впоследствие я продават“, казва той.

По думите му големите бази данни се търгуват в тъмната мрежа за от 5 до 10 хиляди лева.

„През годините бяха хакнати голяма част от публични сайтове - на НАП, на големи логистични търговски компании. Така че това са източниците, от които вземат телефонните номера“, добави Тулев.

Извършителите могат да бъдат установени от правоприлагащите органи. В повечето случаи обаче хакерите не се намират в България.

„Те често са от държави като Полша, Украйна, Чехия, от Африка - Мароко, Кот д'Ивоар, Китай. Съгласете се, когато извършителят е от Кот д'Ивоар или Мароко и когато българската полиция изпрати през Интерпол запитване, остава единствено съдействието на Мароканските власти дали ще съдействат, или не“, каза още той.

Тулев предупреди, че единственият начин да се предпазим от подобна измама е да не бързаме да плащаме. Експертите препоръчват също при онлайн търговия плащанията да се извършват през „виртуални“ кредитни карти, които да са заредени с точната сумата, която дължим. Целта е да се избегне пълно източване на сметката.

От „Български пощи“ предупреждават, че не изпращат подобни съобщения и не изискват заплащане на такси по имейл или SMS.

Според експертите подобни атаки са периодични. Когато хората усетят, че се опитват да ги излъжат, хакерите спират с атаките. Въпреки това IT специалистите казват да правим проверки и през други канали. Също така и да не въвеждаме данните на банковата си карта в получените линкове.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини