Акад. Денков: Врагът на Путин не е НАТО, а демокрацията

„Врагът на Путин не е НАТО и военната мощ на Запада. Доктрината на НАТО е възпираща и отбранителна. Най-голямата заплаха за режима в Москва е демокрацията. Путин води война срещу демокрацията в НАТО и света, а не срещу НАТО като отбранителен съюз.“

Това заяви премиерът в оставка Николай Денков, който присъства на конференцията „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“ по случай гошнината от присъединяването ни към Алианса.


По думите на Денков разширяването на НАТО е разширяване на демокрацията и върховенството на закона.


„Руският президент казва, че разширяването на НАТО е заплаха за Русия и така оправдава войната си в Украйна. Путин показа, че заплахата не е в разполагане на войски на НАТО, такива нямаше до 2014 година преди незаконното анексиране на Крим. Няма и натовски структури в Украйна“, допълни премиерът в оставка.


Северноатлантическият алианс е гарант за сигурността на над 1 милиард души, заяви Денков.


„Времената са сложни и изискват сложни и трудни решения, които трябва да бъдат обяснени на хората. Съюзната сила е най-мощното послание към потенциални агресори. Само заедно можем да бъдем по-силни. 20 години по-късно осъзнаваме колко е важно да задълбочим интеграцията си в структурите на НАТО. Било е трудно на България заради корупция и чужди агенти. Вече две години има присъствие на НАТО и то ще се разширява“, допълни той.

По думите му НАТО ни гарантира колективна отбрана, сигурност и силна трансатлантическа връзк и обезсилва всеки потенциален агресор.


„Дневният ред на обществото зависи от решение на президента“, каза Денков в отговор на въпрос дали е готов да остане по-дълго на поста министър-председател, дори и в оставка предвид политическата ситуация.


В откриването на националната конференция „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“ участваха също президентът Румен Радев, заместник министър-председателят и министър на външните работи в оставка Мария Габриел и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев.


„НАТО за България не е само стратегическа и външнополитическа цел, а стимул за утвърждаване на демократичните ценности, за социално-икономически напредък“, каза Мария Габриел.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини