Военнослужещи спасиха две жени и мъж край връх Перелик

Военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк – Смолян, участници в съвместната подготовка „Родопи-24“, са провели на 23 март реална операция по търсене и спасяване, съобщиха от Министерството на отбраната. Става въпрос за две жени и един мъж, които се отправили на преход в района под най-високия връх в Родопите – Перелик. Там пък военните проведоха международно обучение „Родопи-24“, заедно с автрийски и хърватски военни.

Тримата планинари се объркали в прехода и се оказало, че им трябва помощ. Обадили се само на Планинска спасителна служба, за помощ, но оттам им казали, че в момента няма как да реагират. Сигналът бил получен от военните, които били наблизо. Двете жени и мъжът били на 3 км източно от връх Голям Перелик. Майор Данаил Карабов, капитан Борислав Семерджиев, младши сержант Трендафил Кехайов и ефрейтор Николай Панчев от 101-ви алпийски полк с командир полковник Стефан Димов, в рамките на 15 минути изготвят план за спасяването на бедстващите, който включва избор на маршрут за придвижване и на оборудване (медицинско, алпийско и т.н.).

„Операцията по търсене и спасяване започва в 15.50 часа. Бедстващите са локализирани в 17.03 ч. Спасителната операция завършва успешно в 19.04 ч., благодарение на бързата и изключително професионална реакция на отлично подготвените военнослужещи. Спасените хора са прегледани за измръзвания от дежурния медицински специалист в състава на полка – старшина Борислав Костадинов, след което са транспортирани до град Смолян.“, съобщиха от военното ведомство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини