Едита Жусуфи представя Хасковска област на Националния кръг на Spelling Bee

    Седмокласничката Едита Ерол Жусуфи Първо ОУ „Иван Вазов“ в Свиленград е представителката от Хасковска област, която се класира за Националния кръг на състезанието по граматика на английски език Spelling Bee. Тя бе един от тримата призьори от регионалния кръг на надпреварата, който се проведе в Пловдив в събота. До него достигнаха общо 30 участници от Хасковска и Пловдивска области. Това са най-добрите ученици след училищните кръгове и след онлайн квалификацията за Регионалния кръг, която се проведе преди седмица. Хасковска област беше представена солидно на регионалния етап от петима ученици от Свиленград, Димитровград и Хасково.

    През тази година Spelling Bee за учениците от пети, шести и седми клас, се провежда у нас за четиринадесета поредна година.

    За да се подготвят за регионалните квалификации, участниците в Spelling Bee трябва да научат 700 думи за определено време.

    Първият етап на Регионалната надпревара е в 6 кръга, в които участниците спелуват думи от списъка. Втори етап е в 4 кръга и класиралите се за тях получават дума на български от диктора, която трябва да преведат на английски и да спелуват. В този етап участниците получават и изречение на английски от списъка за подготовка, в което е пропусната думата за превод. По преценка на журито при превода се приемат и синоними, само ако те могат да заменят думата в посоченото изречение. Състезателят се дисквалифицира, ако не преведе правилно или не каже звук по звук правилно думата. В трети етап останалите в състезанието участници спелуват думи, които не са включени в списъка за подготовка. За всеки свой опит от кръговете състезателят има време минута и половина.

    След като мина етапите в Регионалната надпревара Едита Жусуфи отива в края на април на Националния етап. Тя е и победителка от Коледното математическо състезание тази година в Хасково както и на Младежкия център-Хасково за най-добра презентация от Националния конкурс „Завещано от Апостола“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини