Нидерландия може да наложи санкции на Израел, ако продължи атаките в Газа

Санкции срещу Израел са сред възможните стъпки, които Нидерландия ще предприеме, ако Израел започне масирана атака срещу град Рафах в южната част на Газа, каза нидерландският премиер Марк Рюте в Камарата на представителите.

По думите му, ако правителството на Нетаняху започне атака, кабинетът в оставка ще се срещне незабавно, за да обсъди възможни стъпки. Това предаде Националната информационна агенция на Нидерландия (АНП).

Рюте не пожела да каже какви стъпки обмисля кабинетът.

„Не са изключени санкции. Подобна атака ще има политически последици. Израел също много добре осъзнава това. Една атака ще промени играта и ще причини хуманитарна катастрофа", каза той.

Нидерландският премиер заяви, че няма конкретни индикации, че Израел иска да започне атаката.

Той съобщи, че има много сериозни опасения относно хуманитарната ситуация в ивицата Газа. Според ООН гладът може да избухне по всяко време. По думите на Рюте Израел може да направи много повече за ситуацията в крайбрежната зона, където около 2,3 милиона души са затворени.

„Ако това не се подобри, ще трябва да погледнем и нашата позиция тук“, предупреди премиерът, цитиран от БТА.

Той смята, че "малките подобрения", които Израел направи, са напълно недостатъчни. Израел трябва да отвори пристанището си директно на север от Газа за разтоварване на помощи. Страната трябва също така да отвори повече гранични пунктове и да позволи по-лесно внасяне на хуманитарната помощ, смята нидерландският министър-председател.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини