Кои са кандидатите за президент на САЩ

Доналд Тръмп остава единственият значим кандидат за президентската номинация на Републиканската партия, след като бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли се отказа от надпреварата. Тръмп има доминираща позиция на първичните избори и спечели надпреварата в т. нар. Супервторник, предава БТА.

Що се отнася до демократите, президентът Джо Байдън спечели първите първични избори на партията.

Следва кратка справка за основните кандидати в надпреварата за президентските номинации на републиканците и демократите, както и на някои фигури, участващи под флаговете на други партии.  

ДОНАЛД ТРЪМП

Бившият президент обяви началото на третата си кампания за Белия дом на 15 ноември в имението си "Мар а Лаго", с което принуди Републиканската партия да реши дали да приеме един кандидат, чийто отказ да признае поражението си през 2020 година, предизвика атака срещу Капитолия.  

Фаворитът на Републиканската партия продължава да е много популярен сред членовете ѝ, въпреки че влезе в историята като първият американски президент с два импийчмънта.

През март Тръмп стана първият бивш президент на САЩ, срещу когото бяха повдигнати обвинения в 34 престъпления, свързани с фалшифициране на бизнес документи като част от схема за "купуване на мълчание". Оттогава той бе обвинен в още 57 престъпления по три други наказателни дела.

ДЖО БАЙДЪН

Президентът Джо Байдън официално обяви началото на кампанията за преизбирането му на 25 април с видео, в което призовава гласоподавателите да му дадат време, за да "приключи тази работа“.

В края на евентуалният му втори мандат Байдън, който е най-старият президент в американската история, ще бъде на 86 години. Това породи някои критики, свързани с въпроса дали може да служи на САЩ ефективно. Значим брой гласоподаватели на Демократическата партия дадоха знак, че биха предпочели той да не участва в надпреварата, въпреки че се очаква да спечели с лекота президентската номинация на демократите.

ДИЙН ФИЛИПС

Конгресменът от Минесота е първият избран демократ, който създава  предизвикателства пред номинирането на Байдън. Той обяви кандидатурата си на 27 октомври.

Въпреки че Филипс възторжено обсипваше Байдън с похвали, 54-годишният конгресмен смята, че демократите се нуждаят от гласовете на по-млади хора, за да се избегне кошмарният сценарий, при който Тръмп печели нов президентски мандат.

Филипс е един от най-заможните членове на Конгреса и е наследил от доведения си баща компанията за алкохол "Филипс дистилинг къмпани“. В миналото той е бил неин президент, но освен това е управлявал и компанията за производство на сладолед "Таленти“.

РОБЪРТ Ф. КЕНЕДИ-МЛАДШИ

Авторът на бестселъри и адвокат, специализиран в сферата на екологията, обяви на 9 октомври, че се отказва да бъде кандидат за президент на Демократическата партия и започва независима кампания.

Той е племенник на президента Джон Ф. Кенеди и син на главния прокурор Робърт Ф. Кенеди. На 9 април Роберт Ф. Кенеди-младши стартира кампания с идеята да се съревновава с Байдън за президентската номинация на демократите. Когато обяви, че започва независима кампания, той посочи, че възнамерява да привлече на своя страна както гласове на симпатизанти на Байдън, така и на поддръжници на Тръмп.

Кенеди беше една от водещите фигури на движението срещу ваксините, като експерти по обществено здраве и дори членове на собственото му семейство определиха работата му като подвеждаща и опасна. През последните години той поддържа връзки с политици от крайната десница.

ДЖИЛ СТАЙН

Джил Стайн е екоактивистка, която участва в президентските избори през 2016 година като кандидат на трета партия и демократите я обвиниха, че помага на Тръмп да спечели надпреварата за Белия дом.

На 9 ноември Стайн обяви, че отново ще се кандидатира за президент под флага на Зелената партия, за да предложи "избор на хората извън провалилата се двупартийна система“.

През 2016-а година тя се изправи срещу Хилари Клинтън и Тръмп, но спечели около 1% от гласовете.

КОРНЕЛ УЕСТ

Корнел Уест е прогресивен активист и учен. На 5 октомври той заяви, че се отказва от кандидатурата си за президент под знамето на Зелената партия и че ще участва в изборите като независим кандидат.

Уест написа в социалната "Екс“, че мотивът за решението му е да "сложи край на желязната хватка на управляващата класа и да осигури истинска демокрация". "Трябва да разкъсаме хватката на двупартийната система и да дадем властта на хората", допълни той.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини