Ликовете на Левски, Ботев и Раковски посрещат възпитаниците на детската градина в Малево

    В навечерието на 3 март, в детската градина в хасковското село Малево, откриха стенопис с ликовете на Ботев, Левски и Раковски.

    Рисунката е с размери 8 на 2 метра. Изработена е в рамките на седмица със спрей боя. Използвани са ярки цветове. Автор е Васил Василев, който е татуист по професия. Това е първият му подобен проект.

    „Идеята на цялото нещо беше да не правим типичните черно-бели като некролози портрети, които виждаме навсякъде. Все пак е детска градина. Цветовете са игриви, приятни за окото и децата могат да им се радват много повече“, обясни Василев.

    Инициативата е на детските учителки Петя Мирчева и Доротея Тончева, които финансират проекта с лични средства.

    „Тази идея я имаме много отдавна. Търсихме само първо място, после човек, който да я нарисува. Миналата година един от бащите направи тази голяма стена и ни предложи да я използваме, както решим. И вместо птички и пчелички, решихме да направим ликовете на български герои.“, каза Петя Мирчева.

    Колежката й Доротея Тончева допълни, че именно детският интерес към живота и делото на българските революционери ги провокира да се захванат с идеята.  

    „Децата наистина много обичат Левски, вълнуват се, искат постоянно да слушат истории, да гледат клипчета. Първоначалната идея беше само Левски да е нарисуван, но видях една картина на "No Name" твореца и реших, че много по-хубаво ще е да са тримата.“, сподели Тончева

    За в бъдеще до революционерите, учителките си представят ликовете на Патриарха на българската литература Иван Вазов и на създателите на българската азбука братята Кирил и Методий.  За подобен проект обаче ще трябват повече средства, за които вече ще е необходима помощ.

    Пламена Пилитова 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Не
      нестор тренчев
      18 -1
      16:16, 2 мар 2024
      Всички заедно към светло бъдеще,както е искал Апостола на свободата.Всички да са равни,и да няма цар,султан,император....или филанкишия.За съжаление обаче не му се сбъдна мечтата.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини