Коалиционното споразумение на ГЕРБ е готово, но премиерът поиска повече от два дни за преговори

Коалиционното споразумение на ГЕРБ е готово, а меморандумът, предложен от „Продължаваме промяната - Демократична България“ е съществена част от него, обяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Веднага след него премиерът Николай Денков призова да се даде повече време за обсъждането на двата документа, като подчерта, че два дни едва ли ще са достатъчни за целта.

Такава е моментната картина от продължаващата вече седмици наред медийна размяна на реплики между партньорите във властта по повод предстоящата ротация в управлението.
На 6 март предстои правителството да депозира в парламента оставката си, но кога точно ще бъде гласувана тя, ще бъде решено от ръководството на Народното събрание. До тогава правителството ще продължи своята работа, а след като бъде приета оставката, правителството продължава да функционира като правителство в оставка.

Междувременно ГЕРБ и „Продължаваме промяната - Демократична България“ засега ще имат само два дни (от 6 до 8 март), за да обсъдят дали ще е възможно съгласие по документ, в който да залегнат ключови за управлението механизми и ангажименти, или ще се пристъпи към нови предсрочни избори. Времевата рамка беше зададена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а от „Продължаваме промяната - Демократична България“ заподозряха, че с този кратък срок се цели саботаж на преговорния процес. Според премиера Денков преговорите ще отнемат повече от два дни, затова той изрази надежда, че ще бъде осигурен по-дълъг период за разговори, за да може преговорните екипи да огледат двата документа и да прецизират текстовете, по които има нужда от съгласие.

Борисов днес не отговори на въпрос дали това време ще е достатъчно, но подчерта, че информацията в коалиционното споразумение няма да нещо, което „те за първи път ще чуят“. Още по време на представянето на идеята лидерът на ГЕРБ обяви, че то ще се базира на текстове от меморандума на „Продължаваме промяната - Демократична България“, но не пожела да уточни кои точно предложения са припознати от ГЕРБ. Засега то най-общо гласи: коалиционно споразумение за съвместно управление за следващите три години и подялба на позициите в Министерския съвет.

Тъкмо заради въпросното разпределение на министерски постове премиерът Николай Денков заяви, че ГЕРБ целят подмяна на приоритетите. Борисов обаче днес го увери, че няма такова нещо и се обърна с призив към съпредседателя на „Продължаваме промяната - Демократична България“ Кирил Петков да се замисли как би могло да се направи едно по-работещо правителство. Депутатът отново предложи на Петков двете формации да започнат с промени в Комисията за защита на конкуренцията, която в момента се ръководи от Юлия Ненкова, която е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.Съпредседателят на „Продължаваме промяната - Демократична България“ вече седмици наред настоява за промени в Комисията за защита на конкуренцията като формалния повод за искането да се пристъпи към промените в регулатора бе решението на комисията да позволи на „Виваком“ и „Нова телевизия“ - „Юнайтед Груп България“ ЕООД, да придобие пряк едноличен контрол върху доставчика на телевизия „Булсатком“.

На какъв етап е оценката на министрите

От изказването на премиера Николай Денков пред журналисти в кулоарите на парламента се разбра, че той и вицепремиерът Мария Габриел все още не са обсъждали помежду си оценката за работата на министрите в кабинета, но това предстои „до няколко дни“. Тогава работата на всеки един от тях ще бъде обсъдена поотделно, уточни министър-председателят. Денков потвърди, че още преди месец е завършил своята оценка за министрите, но все още се очаква тази на Габриел.

На въпрос от „Дневник“ каква е причината за забавянето, премиерът отговори, че това се налага, за да може Габриел да влезе в дълбочина и да се прецени дали ще може да продължи работата си с този екип.

„Няма нещо драматично, но тя трябва да се чувства уверена в решенията, които предлага и които ще обсъждаме“, уточни Денков.

Във връзка с оценката на министрите Борисов заяви, че от въпросите, които депутатите им задават в пленарната зала, ''излиза, че много неща не са свършени''.

За отстраняването на Борислав Сарафов

Освен темата за предстоящата ротация днес в дневния ред на политиците бе вкаран въпросът за евентуална оставка на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. По време на преговорите за съставяне на правителство през април 2023 г. Мария Габриел поиска оставката на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

По тази аналогия Борисов бе попитан дали сега ГЕРБ няма да поиска оставката на Борислав Сарафов предвид и че наскоро директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Явор Серафимов разкри, че Сарафов е посещавал редовно клуба „Осемте джуджета“, който е бил използван от Петьо Петров-Пепи Еврото като офис за срещите му. Тази информация беше опровергана от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който каза, че във водената разработка и справка към ГДБОП не фигурира името на Сарафов, макар че в публичното пространство се появиха снимки на Сарафов в едноименния ресторант, а бившата съпруга на Пепи Еврото - Любена Павлова, даде интервю за Антикорупционния фонд, в което свърза с „Осемте джуджета“ Сарафов.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не вижда причина за отстраняването на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, макар че първоначално не пожела да отговори на въпроса, зададен му от журналист в кулоарите на парламента. Дори добави, че „ни най-малко не му е неудобно“ да не отговори. След това обаче допълни:

„Има си решения на Висшия съдебен съвет. Ако има причини, ще поискам и тяхната оставка“.

В крайна сметка Борисов заяви, че не вижда никаква причина за оставка, но вижда „Червени пирати и опит да се използва една комисия за политически цели“. Лидерът на ГЕРБ визира комисията в парламента, която беше сформирана да разследва дейността на убития в последния ден на януари Мартин Божанов-Нотариуса и неговата престъпна група, за която има улики, че е закриляна от висши прокурори и политици.

Премиерът Николай Денков също не отговори на този въпрос, защото не бил „обсъждан на лидерско ниво, изпълнителен съвет“, макар че през юни министърът на правосъдието Атанас Славов, който също е представител на коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България“ атакува пред съда избора на Сарафов за временен главен прокурор с аргумент, че не отговаря на обществените очаквания и на изискванията на обществото към тази фигура.

Вместо това лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази мнение, че и.д. главен прокурор Борислав Сарафов трябва да се оттегли от поста докато трае проверката по случая „Осемте джуджета“. През юли 2023 г. сниманият в ресторанта „Осемте джуджета“ Сарафов разпореди пълна ревизия на разследването заради „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори, която още не е приключила
 

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини