Свързват средиземноморската диета с по-бистрия ум на старини

Хората, които се хранят по модела на средиземноморската диета – т.е. с повече зелени листни зеленчуци и по-малко месо – имат по-бистър ум на старини.

Стриктното придържане към този режим на хранене се асоциира с по-високи резултати на различни тестове, свързани с паметта и мисленето, проведени сред възрастни, доближаващи 80-те.

Проучването обаче не открива връзка между средиземноморската диета и по-доброто здраве на мозъка.

Маркерите на здравословното стареене на мозъка – например по-голям обем на сиво и бяло вещество или по-малко лезии в бялото мозъчно вещество – не се различават между хората, които се спазват модела на средиземноморската диета и онези, които не го правят.

Най-новите открития показват, че честото консумиране на растителни продукти може да окаже благоприятен ефект върху когнитивните ни функции на старини.

Изследователи от Единбургския университет решават да проучат мисловните умения на над 500 души на 79-годишна възраст. Нито един от тях не е страдал от деменция.

Участниците извършат няколко теста, свързани с решението на проблеми, скорост на мислене, памет и знание за думи, както и въпросник за навиците им на хранене в рамките на предходната година.

Над 350 души от групата са подложени на магнитно-резонансна топография, за да се направи оценка на мозъчната им структура.

Екипът използва статистически модели, за да открие връзка между диетата на даден човек и неговите мисловни умения (и мозъчно здраве) на старини.

Откритията показват, че като цяло хората, които са се придържали по-стриктно към средиземноморската диета, имат най-високи резултати по отношение на когнитивната функция (дори тогава, когато се отчетат фактори като IQ на детска възраст, пушене, физическа активност и здравословни фактори). Разликите са били малки, но статистическо значими.

Индивидуалните компоненти в диетата, които изглежда оказват най-голяма връзка с по-добрите мисловни умения, са зелените листни зеленчуци и по-ниския прием на червено месо.

Според изследователите тяхното откритие допълва множеството доказателства до момента, че по-здравословния начин на живот (един от компонентните на които е диетата) се асоциира с по-добри мисловни умения на старини.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини