ЕС съгласува един от най-големите пакети санкции срещу Русия

Посланиците на страните от Европейския съюз одобриха 13-и пакет санкции срещу Русия и според белгийското председателство, което съобщи новината, той ще е един от най-широкообхватните.

Следва писмена процедура за одобрение от отделните държави и официалното му представяне вероятно на 24 февруари, когато се навършват две години от началото на руската агресия срещу Украйна.

Агенция „Блумбърг“ съобщи преди дни, че в работния вариант са били записани 55 компании и 60 души, свързани с производството на оръжие и доставките на ключови технологии и електронни компоненти за руския военнопромишлен комплекс.

Според „Ройтерс“ новият пакет ще съдържа почти 200 юридически и физически лица, но няма да има нови мерки срещу отделни сектори на руската икономика.

От 2022 г. насам ЕС въведе 12 пакета санкции срещу Русия, като последният беше приет през декември. Той включва, наред с други неща, ограничения върху вноса на непромишлени диаманти, които са произведени или обработени в Русия. Освен това бяха въведени ограничения за износ на химикали, литиеви батерии, термостати, двигатели с постоянен ток и компоненти за дронове, както и ограничения за внос на чугунена, медна и алуминиева тел.

Тогава Брюксел добави 29 юридически лица към санкционния списък за „пряка подкрепа на руския военнопромишлен комплекс“. „Те ще бъдат обект на по-строги ограничения за износ по отношение на стоки и технологии с двойна употреба, както и стоки и технологии, които могат да допринесат за технологичното подобряване на руския сектор на отбраната и сигурността“, се казваше в изявление на Европейския съвет.
САЩ, а вероятно и други държави, също планират да въведат санкции срещу Русия по повод началото на третата година от конфликта в Украйна. „По указание на президента Джо Байдън ще обявим голям пакет от санкции в петък [23 февруари] тази седмица“, каза вчера говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Швейцария увеличи днес усилията си за пресичане дейността на компании и лица, които използват неутралната страна, за да заобиколят санкциите, наложени на Русия.

Държавният секретариат по икономическите въпроси (SECO) създаде специализиран екип за разследване и прилагане на санкциите, които Берн наложи след нахлуването на Москва в Украйна преди две години. Този ход идва, след като миналата година Швейцария беше критикувана, че не прави достатъчно, за да попречи на руснаците да крият пари в швейцарски банки.

Активи за около 7.7 млрд. швейцарски франка бяха замразени в края на миналата година, много малка част от 150 млрд. франка руски финанси, за които се смята, че се държат в швейцарски банки.

SECO заяви в сряда, че 230 потенциални нарушения на санкциите са били докладвани от финансови компании, митнически служители и други държави. Това е довело от началото на санкциите до 47 производства, като 20 са били прекратени и са наложени 9 различни по тежест глоби. Около 18 случая все още са активни, като непрекъснато се добавят нови, казаха от SECO. По-сложните случаи се предават на Службата на главния прокурор (OAG), която миналата седмица заяви, че проучва възможни нарушения.

По-голямата част от случаите са свързани с нарушения на забраните за износ на луксозни стоки или продукти от икономическо значение за Русия, които биха могли да подкрепят военните усилия на Москва, каза говорител на SECO.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини